Slovenija
4 ogledov

"Referendume o pravni stroki pa so prepovedali"

Zna se zgoditi, da bodo na koncu o usodi sporazuma odločili ustavni sodniki. FOT Žurnal24 main
Minister za delo Ivan Svetlik opozarja: Ustavni sodniki so do zdaj preprečili dva referenduma o pravni stroki (o odvetniških tarifah in sodniških plačah), referendum o družinskem zakoniku pa so dopustili.

Ivan Svetlik je v odzivu na družinski zakonik povedal, da je bil s tako odločitvijo postavljen precedens za odločanje o socialnih pravicah. Opozoril je tudi na to, da je ustavno sodišče do zdaj preprečilo dva referenduma o pravni stroki: o odvetniških tarifah in sodniških plačah.

Ne glede na referendumsko odločitev se bodo pripravljavci borili za ta zakonik, ker je v ospredju otrok in z ničimer ne posega v pravice tradicionalne družine; izenačuje pa pravice tudi za drugo polovico Slovencev, ki živijo drugače.

Slovenijo blokira Cerkev

Ocenil je, da bodo družbene posledice izrečene sodbe te, da se bo Slovenija znašla v kulturni blokadi Cerkve. "Slovenija ne bo le v razvojni blokadi s strani sindikatov, temveč tudi v kulturni blokadi s strani Cerkve," pravi in dodaja, da bi morali ustavni sodniki bolj upoštevati 5. člen ustave, ki pravi, da država Slovenija na svojem ozemlju varuje človekove pravice in temeljne svoboščine.

Amnesty International zaskrbljen

Tudi Amnesty International skrbi, ker se je uveljavitev družinskega zakonika znova oddaljila, istospolno usmerjeni pari in njihovi otroci pa bodo v Sloveniji še naprej izpostavljeni kršitvam njihovih mednarodno priznanih človekovih pravic. "Upamo, da bodo volivci na referendumu podprli družinski zakonik in tako zagotovili, da se Slovenija pridruži državam, ki so svoje notranje pravo uskladile s tem načelom na vrsti področij, vključno s pravicami iz partnerstva," pravijo.

Stres pozdravlja odločitev ...

Ljubljanski nadškof Anton Stres pa odločitev ustavnega sodišča pozdravlja. To po njegovem pomeni, da njihovo prizadevanje ni bilo v nasprotju z ustavo in temeljnimi človekovimi pravicami, prav tako pa tudi ne v nasprotju s temeljnim načelom nediskriminacije, poroča STA.

... enako tudi SDS

V SDS odločitev "pozdravljamo, saj menimo, da se imajo slovenske državljanke in državljani pravico odločiti o vlogi družine v slovenski družbi ter pravicah otrok, ki jim mora biti zagotovljeno najbolj optimalno okolje, v katerem bodo odraščali. Menimo tudi, da je v družinskem zakoniku mogoče najti mnoge posamezne dobre rešitve, ki bi jih z veseljem podprli, žal pa ga v sedanji obliki ne moremo podpreti."

Gre za manjšino, ki si ne more izboriti enakosti

Na ministrstvu za pravosodje obžalujejo, da je z odločbo ustavnega sodišča prišlo do situacije, v kateri se bo na referendumu odločalo o "enakem uživanju in izvrševanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter o pravnem položaju objektivno zapostavljene skupine, ki je v slovenski družbi žrtev tudi sovražnega govora in celo fizičnega nasilja".

Kot so na ministrstvu za pravosodje pojasnili v sporočilu za javnost, gre za manjšino, ki si ne more sama s seštevkom svojih glasov na referendumu izboriti enakosti in preprečiti diskriminacije. V ustavni demokraciji je na organih oblasti dolžnost, da objektivno zapostavljene družbene skupine zaščiti in manjšin ne prepusti diktatu večine. Prav zato je vlada podprla zahtevo državnega zbora, ki jo je ustavno sodišče zavrnilo.

Odločitev spoštuje varuh človekovih pravic

Varuh človekovih pravic spoštuje odločbo ustavnega sodišča glede dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku in je posebej ne komentira. Težavnost odločitve vsekakor dokazuje tudi (minimalna) večina sodnikov, ki je odločitev sprejela.

NSi: Modra in preudarna odločitev

Nova Slovenija je sporočilo za javnost naslovila z Modra in preudarna odločitev ustavnega sodišča, v njem pa navajajo, da bodo nadaljevali vse aktivnosti za razpis referenduma. "Odločitev ustavnega sodišča ocenjujemo kot modro in preudarno. Treba jo je spoštovati. Prepričani smo, da je referendum o družinskem zakoniku nujno potreben, saj predstavlja zadnjo možnost, da zaščitimo tradicionalno obliko družine, ki je porok za prihodnost naroda. Kot kaže, so se nujnosti referenduma zavedali tudi ustavni sodniki in dovolili, da ljudstvo presodi in poda mnenje o zakonu, ki ureja družino in družinska razmerja."

Kampanja Za vse družine! spoštuje odločitev

Pri kampanji Za vse družine! spoštujejo odločitev ustavnega sodišča. Pričakujejo, da bo pobudnik glede na svojo široko razvejano mrežo v kratkem zbral potrebne podpise. Ob tem upajo, da bo kampanja potekala v duhu spoštovanja različnosti in dostojanstva vseh državljank in državljanov.

Preberite še:
Zapisi odločitev ustavnih sodnikov glede referenduma o družinskem zakoniku – "Dostop do referenduma praktično neomejen"
"Danes je dan veselja in hvaležnosti," je po odločitvi ustavnih sodnikov za Zurnal24.si povedal Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Več: tukaj.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 19:02 27.december 2011.

    Ja smrdi RIMOKATOLIŠKA CERKEV ,ampak ne samo od tu , smrad prihaja tudi direkt iz Vatikana.

  • Žurnalček 19:00 27.december 2011.

    In črnuhinjo Novakovo !

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 17:37 27.december 2011.

    Mislim, da bi morali ustanoviti posebno drzavo kamor bi izvozili vse krscane in muslimane pa naj imajo tam seriatsko pravo pa pobijanje carovnic in homoseksualcev in temnopoltih. NSi pa naj jim vlada - s svetim duhom.