Slovenija
33 ogledov

Referendumska zahteva na ustavno sodišče

Dražvni zbor Anže Petkovšek
Državni zbor je s 50 glasovi podprl koalicijsko zahtevo po presoji ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o Slovenskem državnem holdingu.

Ustavno sodišče bo tako presodilo, ali bi imela neuveljavitev zakona oziroma njegova zavrnitev na referendumu protiustavne posledice. V razpravi je bilo slišati tudi pozive k dogovoru med opozicijo in koalicijo.

Ponavljanje znanih argumentov

Zahteva za ustavno presojo večinoma navaja že znane argumente v prid zakonu. S centralizacijo upravljanja državnih naložb naj bi bila odpravljena dosedanja zmeda pri upravljanju, ki je onemogočala maksimizacijo učinkov s tega naslova. Z boljšim upravljanjem naj bi se zagotovilo višje proračunske prihodke.

Zakon o Slovenskem državnem holdingu v koaliciji vidijo kot reformni zakon, ki bo lahko skupaj z ukrepi za znižanje javnofinančnega primanjkljaja in sanacijo slabih bančnih terjatev ter s pokojninsko reformo in reformo trga dela prispeval k izboljšanju gospodarskega okolja in stabilizaciji javnih financ.

V kolikor Slovenija teh ukrepov ne bo uveljavila oziroma bo z njimi zamujala, obstaja po mnenju koalicije nevarnost, da bo morala zaprositi za mednarodno pomoč.

Završalo ob izginulih podpisih

Koalicija je sicer v predlog zahteve za ustavno presojo naknadno vključila tudi dvom v izpolnjevanje postopkovnih pogojev za razpis referenduma, saj naj bi bila vrsta podpisov sporna, podpis Petra Vilfana pa naj bi celo manjkal.

Završalo je ob novici, da je interna preiskava v DZ o postopkih preverjanja podpisov Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije za začetek postopkov za referendum o zakonu za sanacijo bančnih terjatev pokazala, da so strokovne službe DZ na notranje ministrstvo poslale 36 listov s podpisi več, kot so jih prejele nazaj. DZ je pred glasovanjem celo prekinil sejo zaradi sestanka kolegija pri predsedniku DZ.

Še je čas

Instrukcijski rok za odločitev ustavnega sodišča je 30 dni, vendar lahko to obdobje podaljša. V tem času obstaja možnost, da koalicija in opozicija sedeta za mizo in najdeta boljše rešitve.
S koalicijske strani so večinoma prihajali pozivi pobudnikom referenduma, naj zahtevo iz državotvornih razlogov umaknejo, v PS pa so poudarili, da so to pripravljeni storiti, če bo tudi koalicija z zakonom razveljavila oba sporna zakona in šla v nova pogajanja.

Iz SD so prav tako prihajali izrazi pripravljenosti na pogovore o boljših rešitvah za obe problematiki - upravljanje z državnimi naložbami in sanacijo slabih bančnih terjatev.

Komentarjev 1
  • Klemen Zec 12:11 07.november 2012.

    Grozljivo kaj počne Janša, onegavi in onegavi, z prevaro je hotel onemogočit vse, ki niso za ta dva škodljiva zakona, za slov.narod seveda, za Janšo in njegovo kriminalno hordo pač ne !