Slovenija
3 ogledov

Referendumski dan maja

Žurnal24 main
Poslanci o referendumskem dnevu pričakovano razdvojeni.

Danes bodo v državnem zboru (DZ) obravnavali zaključni račun državnega proračuna za 2009, ki mu je računsko sodišče izreklo negativno mnenje.
Na dnevnem redu je tudi novela zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki predvideva poseben "referendumski dan".

Referendumski dan
Poslanci so opravili prvo branje sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki jo predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Razpravljali so o enem "referendumskem dnevu" v letu, na katerem bi se izvedli vsi morebitni referendumi.

Poslanci razdvojeni
Današnjo štiriurno razpravo o predlogu opozicije za uvedbo enega referendumskega dne so poslanci končali na dveh bregovih.

Opozicija vztraja, da bi z uvedbo referendumskega dne privarčevali, medtem pa v koaliciji opozarjajo na zlorabe instituta referenduma, zlasti s strani opozicije z namenom blokade zakonov.

Referendumski dan bi bil sicer po predlogu predvidoma drugo nedeljo v maju, pri čemer pa koalicija opozarja, da bi s tem lahko prišlo tudi do enoletne blokade zakonov. Poslanec SD Miran Potrč je opozoril, da bi referendumske pobude v primeru, če bi bil zakon sprejet takoj po referendumskem dnevu, njegovo veljavo preprečile vsaj za eno leto.

Grims pa pravi, da gre s predlogom za načelo omejevanja oblasti, medtem ko je predsednik DZ Pavel Gantar opozoril na pristojnost in odgovornost DZ. "Ideja referendumskega dne, tako kot je predstavljena, pomeni de facto suspenz zakonodajne veje oblasti." Tako bodo po njegovem "potencialno vsi zakoni, ki bodo sprejeti na seji po referendumskem dnevu pa do seje mesec dni pred dnevom novega referenduma, se pravi eno leto, potencialno na listi, da jih uvrstimo na referendum, in bodo zato suspendirani in ne bodo mogli biti uveljavljeni".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.