Slovenija
12 ogledov

Referendumski podpisi niso glavni očitek

Vinko Gorenak Saša Despot
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je že pripravil odgovor na interpelacijo. Čudi se, da izgubljeni podpisi pod referendumsko pobudo za referendum o slabi banki kljub drugačnim napovedim niso glavni očitek v interpelaciji. Odgovor na interpelacijo je vlada danes podprla.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, je glavni očitek predlagateljev interpelacije, da naj bi na ministrstvu za notranje zadeve zavlačevali z oddajanjem poročila v DZ glede ustreznosti podpisov ter da so ga oddali tik pred iztekom roka.

ojasnil je, da so bili podpisi za razpis referenduma v državni zbor vloženi 10. oktobra, zakon pa je stopil v veljavo 23. oktobra. po glasovanju v DS. Takrat je torej začel teči sedemdnevni rok za razpis referenduma, ki ga zakon določa predsedniku DZ, spoštovati pa ga mora tudi notranje ministrstvo. To je od DZ zahtevo sprejelo 25. oktobra, o ustreznosti podpisov pa so odgovorili 30. oktobra, torej znotraj zakonitih rokov, pravi minister. "V celoti zavračam vse insinuacije, da smo podpise namenoma zadrževali," je bil jasen.

Očitajo mu tudi osebno vpletenost

Predlagatelji ministru na več mestih v interpelaciji očitajo tudi osebno vpletenost, pri čemer pojasnjuje, da je bil 24. in 25. oktobra v Luksemburgu, 26. oktobra pa v Mariboru. Zato je poročilo o preverjanju podpisov pod pobudo za referendum o zakonu o holdingu podpisala državna sekretarka Barbara Brezigar. Sam pa je v ponedeljek 29. oktobra podpisal poročilo o podpisih za referendum o zakonu o ukrepih za stabilnost bančnega sistema.

Na očitek iz interpelacije, zakaj tako pozno, če je bilo preverjanje končano že 26. oktobra, je Gorenak pojasnil, da so sodelavci na MNZ 29. oktobra ponovno preverili veljavnost podpisov, ki so jih pri prvem preverjanju izločili, saj je za referendum zmanjkalo le nekaj čez sto podpisov. Ker so bili izsledki druge preverbe enaki, je tudi na poročilu, ki ga je Gorenak podpisal 29. oktobra, ostal datum 26. 10. 2012.

"Policijo naj bi usmerjal sam"

Glede izginulih 36 listov podpisov je ponovil, da so na notranjem ministrstvu pregledali vse liste, ki so jih dobili iz DZ in vse tudi oddali nazaj v DZ.

Gorenak je tudi dejal, da na MNZ poteka kriminalistična preiskava, pregled upravne inšpekcije, Komisije za preprečevanje korupcije in Informacijskega pooblaščenca. Zanikal pa je, da bi sam usmerjal policijo pri kriminalistični preiskavi v DZ, kar mu tudi očitajo v interpelaciji.

Sicer pa minister kot nesprejemljivo ocenjuje dejstvo, predlagatelji interpelacije tako objektivno kot subjektivno krivdo za nastalo situacijo pripisujejo izključno ministrstvu oziroma njemu, so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade. Napaka je lahko nastala v celotnem krogotoku dokumentov, so dodali.

Komentarjev 1
  • Avatar vzhod
    vzhod 11:45 22.november 2012.

    in sedaj vlada je v vlogi odvetniške pisarnice g.ministra.baš lepo,v vsi za enega eden za v vse.interpelacija ,v parlamentu bo srečaanje pevskih zborov ,prenos na RTV.vljudno vabljeni !