Slovenija
15 ogledov

Referenti ne poznajo zakona

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Bralec. Na zavodu za zaposlovanje mu niso znali svetovati o nadomestilu.

Obveščenost. Očka šestih otrok M. D. je na zavodu za zaposlovanje spraševal, ali bo lahko prihodnje leto zaradi varstva otrok ostal doma in dobival nadomestilo za brezposelnost, a na zavodu po njegovih besedah o tej možnosti niso vedeli ničesar, čeprav zakon o urejanju trga dela, ki uvaja omenjene spremembe, ni več osnutek. Državni zbor ga je sprejel že septembra, veljati pa bo začel januarja.

21 novih zakonov je ministrstvo za delo sproduciralo v zadnjih dveh letih, 15 pa jih še pripravljajo.

Pritožb ne opažajo
“Zaposleni na zavodu niso prepuščeni sami sebi glede izobraževanja in usposabljanja o različnih novostih,” odgovarjajo na zavodu. Pravijo, da so za svoje zaposlene do zdaj izvedli že 13 izobraževanj o zakonodajnih spremembah, na spletu jih obveščajo o aktualnih informacijah, decembra in januarja pa bodo sledila dodatna, “bolj poglobljena” usposabljanja za tiste delavce, ki potrebujejo dodatna operativna znanja.

Ali referent ni znal, želel ali vedel, za konkreten primer težko rečem, sem pa prepričan, da bo zavod usposobil vse svoje uslužbence, da bodo zakon poznali in ga znali tudi pravilno uporabljati.
Ivan Svetlik

Natančnega odgovora na vprašanje, koliko strank se je letos pritožilo čez njihovo delo, nismo dobili, saj, kot pravijo, ne spremljajo posebej pohval in pritožb, so pa lani pripravili vsega skupaj kar 10.260 različnih pojasnil in odgovorov.

Izvedbeni načrt imajo
Minister za delo Ivan Svetlik ne dvomi o tem, da bo zavod imel 1. januarja, ko se bo zakon začel uporabljati v praksi, vse pripravljeno in da bodo zaposleni do takrat z novostmi seznanjeni.

Kot nam je pojasnil, vsak zakon namreč spremlja tudi tako imenovani izvedbeni načrt, ki ga pripravi pristojni direktorat na ministrstvu: “Tak izvedbeni načrt imamo in po njem zelo intenzivno tečejo dejavnosti znotraj zavoda. Tam imajo posebne skupine, ki usposabljajo uslužbence za to, da zakon sploh spoznajo in da bodo znali z njim delati.”

Sicer pa minister ljudem, ki bi imeli težave s svetovalci, svetuje, da se lahko po pomoč obrnejo tudi na ministrstvo za delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.