Slovenija
22 ogledov

Reforma zdravstva: plačaj ali umri

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Ne pokojninska, šele zdravstvena reforma bo Slovencem pokazala, kaj je kriza.

Do božiča 2011 bo zdravstvena reforma nared, je včeraj napovedal Pahor. Na premierjeve napovedi smo se do zdaj požvižgali. Upravičeno. Nobena se namreč ni uresničila. A ker je v zadnjem času vlada pri uveljavljanju pokojninskih sprememb razmeroma uspešna, je treba napoved zdravstvene reforme jemati nekoliko bolj zares, kot bi jo sicer.

Zdravstvena reforma bo Slovence streznila veliko bolj kot pokojninska. Spremembe pokojninskega sistema so časovno oddaljene in zato zlasti za mlajše generacije abstraktne. Kdo pa ve, kakšnega zdravja bo čez 30 let? Morda pa si bo takrat tudi sam želel ostati dejaven ...

Neposredno. Krčenje tako imenovane zdravstvene košarice bomo občutili neposredno in takoj. Vse več zdravstvenih storitev bomo morali plačati sami. Kakšni bodo takrat odzivi državljanov? Zlasti starejših generacij?

Starejši so namreč med najglasnejšimi nasprotniki pokojninske reforme, čeprav nekateri med njimi njenih posledic sploh ne bodo občutili. Kaj bo, ko bodo morali iz lastnega žepa plačati denimo preglede, ki so za zdaj še brezplačni?

Nemara pa bodo Slovenci takrat doživeli prepotrebno streznitev. Ko bo treba plačati zdravnika, se bo marsikdo zamislil, ali je res treba razmetavati denar za organizacijo športnih prireditev, prestolnico kulture, gradnjo dvoran, nakup patrij, podporo grškim uradnikom ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.