Slovenija
10 ogledov

Reforme ali odpoved politični karieri

241208_petkovsek_pahor Žurnal24 main
27 zakonov še do konca leta. Če reforme ne bodo uveljavljene, se je pripravljen odpovedati politični karieri.

"Pripravljen sem se odpovedati sanjam za naprej, če moram izpolniti tiste sanje, ki sem jih obljubil v preteklosti. To je moja odgovornost," je Pahor dejal na tiskovni konferenci, ki je bila namenjena predstavitvam predlaganih sprememb v zdravstvu.

Dejal je še, da to, kar počne, počne zato, da bi koristi teh velikih sprememb bile v dobro kar največ ljudem. "Moja zgodovinska odgovornost je, da storim to, da je 'prav', in ne to, da je 'všeč'," pravi Pahor in dodaja, da za spremembe prevzema odgovornost.

Pahor želi, da bi bilo 27 predvidenih zakonov znotraj šestih razvojnih prioritet, ki jih je kot odgovor na finančno in gospodarsko krizo pripravila vlada, sprejetih še do konca tega leta. "To je izjemno ambiciozen načrt, vendar pa ne nemogoč," je poudaril na seji državnega sveta. 

Šest prioritet, 27 zakonov
Najpomembnejši sklopi nalog vlade so po njegovih besedah konsolidacija javnih financ, izboljšanje pogojev za delovanje podjetij, izboljšanje plačilne discipline, izboljšanje delovanja trga dela, učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala ter strukturni ukrepi in institucionalne prilagoditve.

Med drugim je predvidena uvedba davčnih blagajn, obdavčitev bilančne vsote bank, odprava administrativnih ovir, zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, prenova delovno-pravne zakonodaje, novela zakona o državnem tožilstvu, kazenskem postopku, sodiščih, sodniški službi ter modernizacija zdravstvenega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.