Slovenija
28 ogledov

Reformiranje Kosove komisije

Goran Klemenčič nadzira poklicne funkcionarje, poslanci, ki so tudi poklicni fun Žurnal24 main
Novi vodja protikorupcijske komisije Goran Klemenčič napoveduje korenito reformiranje institucije, ki jo je prevzel od Draga Kosa.

"Nimam več nobenega dvoma, da sem prevzel institucijo, ki jo bo treba reformirati navzven in navznoter, če naj delo opravlja v celoti učinkovito, transparentno in manj samovoljno," je v intervjuju za današnjo Mladino povedal Goran Klemenčič, novi vodja protikorupcijske komisije. Za pretekli dve leti je že odredil zunanjo revizijo institucije in napovedal, da bo zahteval tudi redne revizije njegovega dela.

Kljub temu Klemenčič meni, da imata njegova predhodnika Boštjan Penko in Drago Kos pomembne zasluge na področju boja proti korupciji in poudarja, da je vsa leta podpiral delo protikorupcijske agencije v Sloveniji in njenega vodstva. "Med drugim sem bil avtor zahteve po presoji ustavnosti zakona, s katerim je prejšnja vlada komisijo ukinjala," je izpostavil v intervjuju. In dodal: "Čeprav sem imel v preteklosti drugačno vizijo delovanja takšnega organa in čeprav se – in to Drago ve nisem vedno strinjal z njegovimi metodami in načinom dela, sem bil vesel, da bom nadaljeval delo, ki ga je komisija začrtala v njegovem mandatu."

Institucija, ki jo vodi, je po njegovi oceni notranje močno razdeljena, organizacijsko ni v celoti pripravljena ne prevzemanje novih nalog, duši se v zaostankih in ima odprtih kup mednarodnih projektov. Zaradi izrečenega pričakuje, kot pravi v Mladini, veliko prijateljskega ognja, in poudarja, da se zaveda, da Drago Kos ni mogel delovati drugače v času prejšnje vlade, ko se je "komisija lahko borila zgolj za obstanek in zaradi finančne in kadrovske izčrpanosti ni mogel delovati kot normalen državni organ".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.