Slovenija
104 ogledov

Registracija zasebnih varušk

Varuh na domu ne bo izvajal varstvenega programa, kot ga v vrtcu. Žurnal24 main
Novi zakon predvideva brezplačen vrtec za drugega in naslednje otroke ter uvaja nove oblike predšolske vzgoje, kot je varuh na domu.
 

Pogoji za varuha na domu

Izobrazba. Najmanj program srednjega strokovnega ali splošnega izobraževanja z dodatno poklicno klasifikacijo oziroma izpolnitev pogoja za strokovnega delavca na področju vzgoje in izobraževanja.
Preteklost. Brez kazni zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost ali zaradi naklepnega kaznivega dejanja, za katerega je predpisana šestmesečna zaporna kazen.

Poslanci in poslanke so razpravljali o vladnem predlogu zakona o vrtcih, ki prinaša brezplačen vrtec za drugega in naslednje otroke. Predlog poleg brezplačnega vrtca za drugega in naslednje otroke ob hkratni vključenosti v vrtec prinaša tudi inštitut varuha na domu, ki je vzbudil največ pomislekov.

Odpravil naj bi sivi trg
"V tem primeru gre zgolj za rešitev, da se evidentira ljudi, ki danes opravljajo varstvo otrok na črno ter da se jim za opravljanje te dejavnosti predpiše minimalne pogoje, kot sta izobrazba in utrezen prostor,
" so sporočili s šolskega ministrstva (MŠŠ). Varuh na domu ne bo izvajal javno veljavnega programa, prav tako starši, ki se bodo odločili za takšno obliko varstva otrok, za storitev ne bodo dobili subvencije občin ali ministrstva.

Zgolj varovanje otrok

Kot pravi Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ, se starši za takšno obliko odločajo, ker je navadno cenejša, ker ne dobijo prostora v vrtcu ali pa otroka ne želijo vključiti v vrtec. Opozarja, da je to bistveno slabša rešitev, kot so vrtci. Gre namreč zgolj za varovanje, saj se z otrokom ne ukvarja strokovnjak, poleg tega niso predpisani niti prostorski standardi. " Poraja se tudi vprašanje, ali se bo oseba, ki tako dejavnost opravlja na črno, sploh registrirala. Če bo želela enako zaslužiti, bo morala ceno dvigniti," pravi Štrukelj in dodaja, da je rešitev le ena zagotoviti več prostora v javnih vrtcih in napor države, da najde sredstva za znižanje udeležbe staršev. Pomisleke ima tudi Božena Bratož, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije: " Vzgojno-izobraževalno delo opravljajo le vrtci, varuh na domu pa je izhod v sili." Dodala je, da se nekatere varuške niti ne bodo mogle registrirati, ker nimajo ustrezne izobrazbe. Po neuradnih podatkih se cene varušk na črno gibljejo okoli tri evre na uro, na podeželju tudi manj.

 

Servisi za varovanje otrok

E-servis. Staršem omogoča, da prek njihove ponudbe del poiščejo študentko za varstvo otroka na domu za štiri evre na uro.
Sezam. Varstvo otrok ponujajo za štiri evre na uro, a le v Ljubljani in okolici.
Oma, d. o. o. Storitve ponujajo po vsej Sloveniji, ceno pa oblikujejo individualno glede na potrebe. Naročilnico starši najdejo na njihovih spletnih straneh.

Pogrešata subvencije
Slavko Gaber
, nekdanji šolski minister, inštitut varuha podpira, pogreša pa subvencije za varovanje na domu. "Država bi jim lahko ponudila še neko strokovno pomoč, na primer, kje naj najdejo napotke, kaj naj z otroki počnejo," je dejal Gaber. " Če bi MŠŠ staršem omogočil subvencijo za varuha na domu, bi z ministrstvom sodelovali tudi mi," pravi Irena Kožuh, direktorica podjetja Omi. Sodeluje predvsem s študentkami pedagogike in predšolske vzgoje, varuh na domu pa bi prav prišel staršem, ki za otroka ne dobijo prostora v vrtcu, še pravi Kožuhova.

V zasebnih vrtcih tudi doplačila

Predlagana novela zakona o vrtcih med drugim prinaša brezplačni vrtec za drugega in naslednjega otroka. Če je v vrtec vključen več kot en otrok, bodo tudi starši za mlajše otroke, vključene v zasebni vrtec, upravičeni do sofinanciranja iz proračuna. Upravičeni so do takšnega plačila, kot bi ga dobili ob obisku javnega vrtca. Po mnenju Mojce Škrinjar, generalne direktorice direktorata za vrtce, so ugodnosti za starše nadaljevanje prizadevanj, da bi bilo v vrtce vključenih čim več otrok.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.