Slovenija
1518 ogledov

Pozor, komu donirate: Še vedeli ne boste, da so vas potegnili

spletni nakup Profimedia
To je zlasti pomembno v času dobrodelnih akcij.

V mariborskem društvu Humanitarček so ugotovili, da je bilo v Ajpesu pred nekaj meseci registrirano društvo s popolnoma istim imenom.

Oseba, ki je registrirala društvo, je v istem kraju in dnevu registrirala še eno društvo, ki si prav tako deli ime z že uveljavljeno nevladno organizacijo, in sicer Društvom za nenasilno komunikacijo: ''Sklepamo lahko, da »posvojitvi« enakih imen ni botrovala plemenitost,'' so zapisali v Zavodu CNVOS, Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, ki je krovna mreža več kot 1400 slovenskih nevladnih organizacij.

Pred desetletjem ustanovljeno društvo Humanitarček s sedežem v Kamnici, ki je širše poznano po odmevnih humanitarnih dejavnostih, je opozorilo, da je bilo pri upravni enoti Ravne na Koroškem septembra letos ustanovljeno istoimensko društvo. Ninna Kozorog, soustanoviteljica in zastopnica Humanitarčka opozarja na zakonske luknje in možnost zlorab. Hkrati to ni edini tak primer.

"Gre za zlorabo našega imena in 10 let našega dela, zato prosimo, da ne nasedate," so sporočili iz Društva za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček s sedežem v Kamnici, potem ko so predstavnike društva podporniki obvestili o obstoju istoimenskega društva s sedežem na Čečovju na Ravnah na Koroškem. Kot zastopnik društva je naveden Borut Iršič. Ta je po razkritju podal opravičilo in pojasnilo, da za ime Humanitarček ni vedel, da obstaja. Napovedal je, da bo spremembo imena uredil še danes.

10. člen Zakona o društvih sicer pravi, da so enaka ali zavajajoče podobna imena prepovedana. ''Če na upravni enoti to med postopkom registracije spregledajo, morate na upravno enoto najkasneje v šestih mesecih po ustanovitvi organizacije vložiti pritožbo v skladu s prej omenjenim členom zakona. Pri tem vam lahko pomaga tudi naša pravna služba,'' so sporočili iz CNVOS.

Na AJPES-u preverite, ali se je to zgodilo tudi vam

Vsem nevladnim organizacijam svetujejo, da na Ajpesu občasno preverijo, ali ima organizacija dvojnika, ki bi se rad okoristil.

''Svetujemo vam tudi, da svoje donatorje in podpornike vsake toliko opozorite, naj pred doniranjem preverijo, ali bo denar res prišel v roke organizacije, ki ji želijo donirati: ali se ujema naslov organizacije, davčna številka in TRR,'' so še posvarili. To je zlasti pomembno pred prazniki in v času dobrodelnih akcij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.