Slovenija
22 ogledov

Registrske blagajne v vsako vas

Zivljenje 31.08.11, kredit, denar, kalkulator, kovanci, foto: shutterstock Shutterstock
Registrske blagajne bodo po novem obvezne čisto za vse ponudnike blaga in storitev.


Vlada se je v boju s sivo ekonomijo oborožila z novimi ukrepi in danes nameravala sprejeti tudi zakona o preprečevanju dela na črno in o inšpekcijskem delu, a ju bodo sprejeli na prihodnji seji.

"Kjer živimo in plačujemo"

Obstoječe registrske blagajne bodo morali po novem uporabljati čisto na vseh področjih, kjer poslujejo z gotovino. Tako jih bodo morali uvesti tudi zdravniki, zobozdravniki, pravniki … "Do zdaj se jim je bilo marsikje mogoče izogniti. Zdaj pa bodo obvezne za celotno življenje – vsepovsod, kjer živimo in plačujemo," je dejal Dejan Židan, ki je zadolžen za koordinacijo vladnega boja zoper sivo ekonomijo. 

Ohranili bodo trenutno kanadsko obliko blagajn z zaprtim programom – odprti programi so v preteklosti omogočali velike zlorabe. Po Židanovih besedah pa ta trenutni tip davčnih blagajn daje povsem dobre, učinkovite rezultate, nikjer niso ugotovili vdrtja v sistem.

Izjeme še niso določene

Vseeno pa so pustili nekoliko ohlapnejšo dikcijo, ki dovoljuje izjemne primere. Kateri so to, bo še naknadno določeno v podzakonskih aktih. Židan je danes npr. omenil primer, ko bi zmanjkalo elektrike, ali pa primer nekoga, ki izda le nekaj deset računov na leto.

V teh primerih bo dovoljena uporaba paragonskih blokov, vendar bodo ti drugačni, kot so zdaj: novi bodo oštevilčeni in registrirani pri Davčni upravi RS. Sedanja oblika paragonskih blokov se ukinja vsepovsod.

Sprva znižanje na pet tisoč

Vlada pa je danes sprejela tudi omejitve pri gotovinskem plačevanju – odločili so se za dvostopenjsko zniževanje dovoljenega limita, zakonska podlaga pa bo pripravljena do konca marca. V prvem koraku bodo mejo s 15 tisoč evrov znižali na pet tisoč evrov. Ko bodo to uvedli, pa bodo proučili možnosti za znižanje na tisoč evrov. 

Komentarjev 7
  • rok_eu 22:36 05.december 2013.

    ja le zapri s.p. sploh če si samo v žep tlačil državi pa utajeval , je dokaj očitno iz tvojega komentarja ... na črno te bodo pa itak dobil

  • Trovlak 21:02 05.december 2013.

    Jeb..... vas siva ekonomija. Le-ta se bo še naprej masovno dogajala. To gre zgolj za apetite ljudi na položajih. OVCE, be-be-be... Po vsej verjetnosti bom zaprl s.p. in začel z delom na črno. Jebeš državo kjer ne moreš dostojno živeti ...prikaži več in kjer delaš za apetite drugih kurcev.

  • 1111 15:42 05.december 2013.

    ...ko bo drek tajkunski začel kaj plačevat, pa vračat, takrat lahko govorimo o novi eri! Dokler vlada in vsa politična golazen podpira korupcijo in bogatenje tajkunov in barab v Sloveniji...lahko delam tudi jaz na črno, sivo, vijola. kaor lepopardica želi ...prikaži več imenovati njeno nesposobnost!