Slovenija
45 ogledov

Regres do 1. 
julija na računu

Za povečavo kliknite na tabelo. (Foto: žurnal24grafika) Žurnal24 main
Izplačila. Najvišja v energetiki in farmaciji.

Delodajalci morajo do 1. julija delavcem izplačati regres za letni dopust, in sicer najmanj v višini minimalne plače. Ta trenutno znaša 748 evrov bruto oziroma 572 evrov neto.

Kot so za Žurnal24 potrdili na ministrstvu za delo, morajo regres v višini celotne minimalne plače izplačati tudi podjetja, v katerih bodo zaposleni na minimalno plačo prešli postopoma do januarja in trenutno še prejemajo nižje zneske od minimalne plače (to je 698 evrov bruto).

Nelikvidni lahko zamudijo

Če je podjetje nelikvidno, se izplačilo regresa sicer lahko zamakne, a najpozneje do 1. novembra. “Če pa do 1. novembra regresa še ne bo, je treba vložiti tožbo. Pri tem je treba vedeti, da je regres denarna terjatev iz delovnega razmerja in da denarne terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v petih letih, tako da ni neke bojazni, da bi delavec s čakanjem zamudil roke,” svetuje Jaka Počivavšek, pravnik konfederacije sindikatov Pergam.

Po podatkih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bodo najvišje regrese izplačevali v dejavnostih energetike in farmacije. V gostinstvu so se dogovorili za 850 evrov bruto, v trgovini pa za regres v višini minimalne plače, vendar bodo trgovska podjetja večinoma izplačala višji regres od dogovorjenega, pravi Ladislav Rožič iz ZSSS. Opozarja tudi, da so v prejšnjih letih predvsem espeji svojim delavcem izplačevali regres šele decembra in jim rekli: “Zdaj sem ti dal pa božičnico.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.