Slovenija
34 ogledov

Regres pa za potrebščine

Šolsko leto Žurnal24 main
Že na začetku za šolske potrebščine več kot 500 evrov. Delovne zvezke si izposoja le malo otrok. Raje imajo svoje, da lahko vanje pišejo.

"Regres naj bi bil za počitnice, jaz ga v večini porabim za šolske potrebščine," pravi bralka, mati dveh osnovnošolk (ime je znano uredništvu).

Za svoji osnovnošolki je še pred začetkom šolskega leta za delovne zvezke porabila 270, za preostale šolske potrebščine pa 250 evrov.

"Šola ni zastonj"

Kot primer za izračun cene šolskih potrebščin smo vzeli Osnovno šolo (OŠ) dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec. Najcenejši je 1. razred, kjer bodo starši odšteli 92 evrov, najdražji pa 8. razred, ki bi z izbirnim predmetom stal 216 evrov. Učbenike si bodo izposodili.

"Včasih so rekli, da je šola zastonj, a danes ni tako," ugotavlja mati dveh osnovnošolk. Za obvezno štiridnevno šolo v naravi je lani za obe hčerki odštela 340 evrov, vsak mesec pa plača 120 evrov za malico in kosilo. "Dodatno plačujem še obvezne izlete in športne dneve, kupiti jima je treba copate, torbo, športno opremo in še bi lahko naštevala," dodaja.

"Na naši šoli učencem omogočimo, da si lahko izposodijo tudi delovne zvezke," pravi ravnateljica OŠ Antona Ukmarja Koper Gabrijela Dolinšek, ki se zaveda, da je lahko nakup šolskih potrebščin velik strošek. Izposoje se sicer poslužuje malo učencev, raje imajo čisto svoje delovne zvezke, da lahko vanje pišejo. "Po navadi učencem iz socialno šibkih družin pri nakupu šolskih potrebščin pomagajo že zunanje institucije," pojasnjuje. Za učence, ki potrebujejo pomoč, imajo tudi šolski sklad.

Sicer je po njeni oceni nakup šolskih potrebščin lahko cenejši od naših izračunov. Samo za delovne zvezke njihovi prvošolčki plačajo 25,55 evra, kar je za 13 evrov ceneje kot na OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, ki smo jo v tabeli vzeli kot primer.

Zakaj prav lepilo uhu

Med seznami šolskih potrebščin smo opazili, da nekateri učitelji zahtevajo določene znamke potrebščin. Najpogosteje se pojavljajo lepilo uhu in tempera barvice aero.

"Tako ravnatelji kot učitelji ne dajemo prednosti določenim znamkam, prav tako ne propagiramo nobenih knjigarn," komentira Dolinškova. Zapis določene znamke pri seznamu potrebščin je po njenem mnenju bolj priporočilo, saj so učitelji z dolgoletnimi izkušnjami ugotovili, katera je najprimernejša znamka. "Tako starši raje kupijo en dober izdelek, ki zdrži vse leto, kot pa tri slabe. Morda pa učitelji čisto nevede in podzavestno zapišejo določeno znamko," razmišlja.

Učbeniki so brezplačni

Učencem pri nas ni treba kupovati učbenikov, izposodijo si jih od učbeniškega sklada. Prav tako je za vse učence v Sloveniji brezplačna sama izposojevalnina.

Komentarjev 1
  • Filipka 10:58 23.avgust 2012.

    Res je, potrebščine so kar drage in lahko porabiš kar celotno plačo za nakup vseh stvari, ki jih malčki potrebujejo za šolo. Je pa res, da če izkoristiš popuste, lahko kar nekaj privarčuješ. Mi smo vse za šolo kupili že ...prikaži več ob koncu lanskega leta, ker smo izkoristili full popustov v knjigarnah Mladinske knjige in sem nam je to na koncu kar poznalo, za dva otroka sem privarčevala sigurno malo čez 200€, kar pa tudi ni slabo. Če bi se še ostali starši tako potrudili, ne bi jamrali zaradi visokih zneskov. Tako pač je.