Slovenija
0 ogledov

Rehn: Slovenski odgovor pozitiven

210109_petkovsek_rehn Žurnal24 main
Dopolnila Slovenije glede reševanja vprašanja meje s Hrvaško bom podrobno preučil, je dejal komisar Olli Rehn in jih označil za pozitivna ter konstruktivna. Datum novega tristranskega sestanka še ni določen.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je na vprašanje, ali je Slovenija na podlagi pripisanih dopolnil njegov prvotni predlog o iskanju končne rešitve sprejela ali zavrnila, odgovoril politično: "Odgovor Slovenije na moj predlog za reševanje vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU je v skladu z njenim pristopom glede pomoči Evropske komisije pri reševanju tega vprašanja, ki je pozitiven in konstruktiven; a v njem so nekatera dopolnila, ki jih bom sedaj podrobneje preučil."

 

Kmalu nov sestanek

Rehn je pojasnil, da se bo v prihodnjih tednih znova sestal na tristranskem srečanju s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, a datum še ni bil določen in bo opredeljen šele v prihodnjih dneh.

Povedal je, da je odgovor s slovenskimi pripombami prejel nedavno, in sicer osebno, ter pojasnil, da se trenutno ukvarja s Turčijo, zato bo slovenska stališča preučil v kratkem. "Ključno je imeti v mislih, da je potrebno, da se obe državi dogovorita, Evropska komisija jima pri tem samo pomaga," je še poudaril Rehn v odgovoru na že omenjeno vprašanje in na vprašanje, kako optimističen je, da bo Hrvaška sprejela slovenska dopolnila, in kaj se bo zgodilo, če jih ne.

Švedski zunanji minister Carl Bildt, predstavnik prihodnje predsedujoče EU in predsedujočega tria EU, je na enako vprašanje odgovoril: "Petnajst let izkušenj z vašim delom sveta me je naučilo, da nikoli ne uporabljam besede optimizem ali pesimizem, temveč jemljem stvari takšne, kot so."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.