Slovenija
16 ogledov

Reke bodo upadle počasi

V nedeljo se bo pooblačilo, izključena ni niti toča. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Pretoki večine rek po Sloveniji so zaradi padavin še vedno veliki in ne bodo hitro upadli. Zaradi nestalnega vremena je še vedno povečana nevarnost drsenja plazov.

Po podatkih Oddelka za hidrološke prognoze Agencije RS za okolje so pretoki večine rek po Sloveniji še veliki, upadanje vode pa bo zaradi padavin v prihodnjih dneh upočasnjeno.

Aktualno vremensko napoved si preberite na vremenskem portalu www.vreme.zurnal24.si!

Po sobotnih močnejših padavinah so reke v vzhodnem delu države, predvsem Pesnica, Ledava, Mestinjščica, Sotla in Dravinja močno narasle in se v noči na nedeljo približale poplavnim vrednostim. Odtlej po podatkih uprave za zaščito in reševanje upadajo.

Krka je v spodnjem toku v soboto upadla pod poplavno vrednost, v noči na nedeljo pa je spet začela naraščati in poplavljati v obsegu vsakoletnih poplav. Trenutno še narašča – vodostaj v pobočju je danes ob 10. uri znašal 288 centimetrov, pretok pa 243 metrov na sekundo.

Naraščata še Idrijca in Vipava, Ljubljanica in druge reke pa počasi upadajo.

Še nevarnost plazov
Zaradi razmočene zemlje še vedno obstaja nevarnost plazov. Danes so morali intervenirati brežiški gasilci, saj je voda spodjedala hišo na Holyjevi stezi v Brežicah. Vendar po podatkih brežiškega centra za zaščito in reševanje ne gre za nič hujšega in drseča zemlja večje nevarnosti ne predstavlja.

V nedeljo je plaz začel ogrožati hišo v vasi Grad v Pomurju, zaradi česar so morali evakuirati starejšo gospo, nevaren plaz v Stogovcih, ki je povzročal največ preglavic, pa se je včeraj umiril. Če se vreme ne bo poslabšalo, bodo plaz le opazovali in začeli urejati dostopne poti za vozila. Zaradi plazu je bila včeraj zaprta lokalna cesta Slovenj Gradec–Legen na Koroškem. Plaz je podrl tudi tri drogove za električno napeljavo v naselju Kresnica v občini Šentilj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.