Slovenija
35 ogledov

Reke hladnejše

Plaža v Portorožu Barbara Milavec
Temperature slovenskih rek v mesecu, ko so padavine nad povprečjem, hladnejše. Tudi Blejsko in Bohinjsko jezero hladnejša. Prihodnje dni otoplitev tudi naših voda.

Temperature slovenskih rek so za poletni čas pod povprečjem, v prvi polovici julija v večini niso presegle 18 stopinj Celzija, kar je tudi do štiri stopinje Celzija manj kot običajno v tem času. Tudi Bohinjsko in Blejsko jezero sta te dni hladnejša od povprečja, temperatura morja pa je s 25 stopinjami Celzija podobna dolgoletnemu povprečju.

Na nižje temperature voda so vplivale nižje temperature zraka in muhasto vreme. Alpske reke so bile po navedbah Arsa v prvi polovici meseca v primerjavi s povprečnimi temperaturami v tem obdobju nižje za 1-2 stopinji Celzija, ostale reke pa za okoli 3-4 stopinje Celzija.

V Sori pri Suhi, Krki v Podbočju, Kolpi pri Metliki in Reki pri Cerkvenikovem mlinu je bila tako 15. julija najvišja dnevna temperatura vode 16 stopinj Celzija, v reki Vipavi v Mirnu pa je znašala zgolj 15 stopinj Celzija. Nadiža je tega dne dosegla 18 stopinj Celzija, Savinja pri Medlogu pa 19 stopinj Celzija, beležijo na Arsu.

Tudi temperatura obeh največjih alpskih jezer, Bohinjskega in Blejskega, je bila v prvi polovici tega meseca nekaj stopinj pod temperaturami, značilnimi za ta čas. Blejsko jezero je po navedbah Arsa za kopanje trenutno prijetnejše, saj je bila 15. julija najvišja temperatura vode 22 stopinj Celzija, Bohinjsko jezero pa je ta dan doseglo okoli 17 stopinj Celzija.

Temperatura morja je s 25 stopinjami Celzija podobna dolgoletnemu povprečju, tako da je morje izmed vseh voda najprimernejše za kopanje, ugotavljajo na Arsu.

Kot napovedujejo, se bo voda v naslednjih sončnih dneh ogrela, ob predvidenih padavinah v naslednjem tednu pa spet nekoliko ohladila. Vendar ohladitev - tudi zaradi samega letnega časa - najverjetneje ne bo izrazita, so še navedli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.