Slovenija
27 ogledov

Reke presušene, vrača se vročina

Žurnal24 main
Po sobotnih plohah in ohladitvi, nas v prihodnjih dneh spet čakajo višje temperature. Najvišje dnevne temperature bodo tako v četrtek za kar osem stopinj Celzija višje kot danes.

Do konca tedna nas tako čaka večinoma sončno vreme z občasno zmerno oblačnostjo. Jutra bodo še sveža, čez dan pa bo postopno znova topleje.

Najvišje dnevne temperature bodo tako danes 24 stopinj, v ponedeljek 26 stopinj, v torek še dve stopinji več in četrtek že 32 stopinj Celzija. Vročina se bo nadaljevala tudi do prihodnje nedelje.

V tednu, ki prihaja, nas v sredo časa praznik Marijinega vnebovzetja. Takrat se sicer lahko, kot so za zurnal24.si povedali na Agencija RS za okolje (ARSO), pojavijo kakšne plohe, a verjetnost za to je "razmeroma majhna".

Praznik boste tako lahko dobro izkoristili za izlet v naravo, verniki pa za obisk tradicionalnih romarskih središč.

Nekatere reke so se presušile

Sončno in suho vreme ni nič kaj dobra novica za slovenske vodotoke in požarno varnost v državi. Na Arsu namreč napovedujejo, da vsaj do 20. avgusta ne bo omembe vrednih padavin.

Zato prebivalce pozivajo, "da s svojim ravnanjem ne poslabšujejo količinskega in kakovostnega stanja voda, še zlasti na najbolj ranljivih območjih."

Najmanjši vodnatost rek hidrologi ta čas beležijo na območju slovenske Istre, v Vipavski dolini, na območju nizkega krasa ter ponekod v vzhodni Sloveniji, ki je manjša od značilnih vrednosti za ta letni čas.

"Reki Drava in Mura še ohranjata srednje pretok, v Posočju in Zgornjesavski dolini so pretoki rek upadli do malih obdobnih vrednosti, kar so še običajne poletne razmere. Nekatere manjše reke in potoki v osrednji in na širšem območju južne Slovenije vključno z Obalo so presušile," še piše na spletni strani Arsa.

Komentarjev 2
  • dragec 09:18 13.avgust 2012.

    ti se mal zajebavaš, dežja ni in ga dolgo ne bo.

  • zic 10:32 12.avgust 2012.

    vauuuuu, kakšen senzacionalen članek......za 8 stopinj več kot danes....vauuuuuu, ¨pa 1 dan je padla temperatura pol bo pa nazaj taka,k je že ceu mesec...aj aj aj, sej vam je dolgčas