Slovenija
24 ogledov

Reke se vračajo v struge

Posledice poplav Nino Verdnik
Pretoki rek se umirjajo, sanacija v polnem teku. Po napovedih naj bi vlada že jutri razpravljala o pomoči prizadetim območjem.

Pretoki rek po državi so po podatkih Agencije RS za okolje večinoma še veliki, a povsod po državi upadajo. Pritoki reke Soče v zgornjem toku imajo srednje pretoke, prav tako tudi reka Reka in vodotoki v slovenski Istri. Poplavljene površine ob spodnji Dravi, Krki in Savi ter na Ljubljanskem barju se zmanjšujejo in reke se postopno vračajo v struge.

Trenutni pretok reke Drave pri Forminu znaša 840 kubičnih metrov na sekundo, reke Save na iztoku iz države pa 1.200 metrov na sekundo.

V prihodnjih dneh se bo vodnatost rek počasi zmanjševala, a bo ta v večjem delu države ostala velika. Ojezerene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se bodo počasi zmanjševale.

Na vrsti sanacija

Gasilci in pripadniki vojske bodo tudi v prihodnjih dneh pomagali pri črpanju vode in sanaciji posledic poplav.

Že ponoči so morali okoli polnoči posredovati pri udrtju zemeljskega plazu, ki je zasul lokalno cesto Slovenj Gradec–Rahtel v naselju Gmajna. Plaz v velikosti 15 X 15 metrov so odstranili v tolikšni meri, da je cesta prevozna za osebna vozila.

V Občini Železniki so gasilci spremljali zemeljski plaz, ki ogroža dve stanovanjski hiši v Dašnici. Stanovalci domov za zdaj še niso zapustili.

Začenja se tudi ocenjevanje škode, po prvih ocenah bo večmilijonska. Poškodovanih je namreč ogromno stanovanjskih in poslovnih objektov, prav tako je škoda nastala tudi na cestni infrastrukturi.

Posnetek poplav na območju Ptuja in Dravograda si oglejte tukaj.

Vlada o pomoči že na jutrišnji seji

Na ogled prizadetih območij prihaja predsednik vlade Janez Janša, spremljala pa ga bosta minister za obrambo Aleš Hojs in poveljnik civilne zaščite RS Srečko Šestan. Ogledali si bodo najbolj prizateda območja v Malečniku in Dupleku. Koroško si bo ogledal zunanji minister in podpredsednik vlade Karl Erjavec, ki se bo srečal s tamkajšnjimi župani.

Kot je včeraj po ogledu koroških podjetij povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, bo vlada poskušala pripraviti nekatere ukrepe in jih obravnavati na seji v četrtek. Odločala bo tudi o tem, kako bo pristopila na pomoč gospodarskim subjektom. "Po moji oceni je ta pomoč nujno potrebna, zato da ne bomo dopustili, da bi ta podjetja zaradi katastrofe, ki se je zgodila, padla na kolena. Tega ne smemo dovoliti," je dejal minister, ki pravi, da ne sme zaradi tega biti ogroženo kakšno delovno mesto.

Evakuirali več kot 30 ljudi

Na območju velenjske občine gasilci in koncesionarji za ceste poskušajo omogočti dostop do vseh lokacij in prevoznost cest. Še vedno so namreč zaprte številne ceste, nekaj domačij je odrezanih od sveta. Spodnji del Podhrastnika je povsem zalil potok Toplica, hiše so bile več kot en meter pod vodo. Gasilci so od tam s čolnom evakuirali starejše prebivalce in otroke, skupno več kot 30 oseb. Prav tako je bilo treba evakuirati pet hiš v občini, in sicer dve v Gaberkah in tri v Florjanu, na kmetiji v Topolšici pa so evakuirali živino.

Ostali so brez pitne vode

Drava se je v veliki meri umaknila nazaj v strugo tudi na ormoškem koncu. Tam so začeli črpanje poplavne vode, saj so morali počakati, da se reka umakne nazaj v strugo.Glavnina dejavnosti, povezanih z odstranjevanjem posledic poplav, se bo tako po besedah vodje izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje na Ptuju Dragomirja Murka preselila proti Ormožu. Skupno je na delu 400 ljudi, je pojasnil Murko.

V Občini Zavrč imajo dodatne težave s pitno vodo, ki jo morajo občanom dovažati, saj so poplave poškodovale vodovod. Murko ocenjuje, da bodo odstranjevanje vode, blata in mulja končali v četrtek, zatem pa sta na vrsti ocena in sanacija škode.

Komentarjev 1
  • uporabno 02:21 08.november 2012.

    Na dlani:http://www.uporabi.net/