Slovenija
61 ogledov

Reke so najbolj nevarne

Nikoli ne plavajte predaleč stran od obale. (Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Največ Slovencev se utopi v rekah, najbolj nevarna pa so divja kopališča. Lani je voda zahtevala 18 življenj kopalcev.

Policija je od leta 2008 do lani v statistike vpisala 168 utopitev, med njimi 141 moških in 27 žensk. Večina se jih zgodila med kopanjem, nekaj pa tudi pri čolnarjenju in potapljanju.

Policija odsvetuje uporabo divjih kopališč, saj te nimajo urejene reševalne službe, vprašljiva pa je tudi kakovost vode.
Prav na neurejenih kopališčih je velik problem tudi alkohol, saj je bil poleg izčrpanosti ljudi  najpogostejši vzrok za utopitve. Ljudje vse prepogosto v vodo zahajajo tudi preobjedeni, opozarja policija, kar je tudi lahko zelo nevarno.

21 samomorov se je lani končalo v vodi.

Med kopanjem se od obale morja nikoli ne oddaljite več kot 150 metrov, od obale jezera pa 100 metrov, medtem ko v tekočih vodah nikar ne plavajte več kot 30 metrov stran od brega, opozarja policija. Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so divja kopališča gramoznic, jezer in rek lahko za kopalce zelo nevarna, zato bodite pri poletni osvežitvi zelo previdni.

Šibkejši počakajte, da se utrudi
V primeru možnosti utopitve naj naključni reševalec utapljajočemu najprej vrže vrv ali vejo, če to ni možno, pa naj skoči v vodo in se utapljajočemu približa s hrbtne strani. Kot pravijo na policiji, kdor ni telesno primerno močan, naj začne z reševanjem šele, ko se utapljajoči utrudi, saj je ta v fazi nerazsodnosti izredno nevaren.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.