Slovenija
23 ogledov

Reke v zgornjem Posočju že naraščajo

Poplave Hidroalarm
1/25
Arso
Reke v zgornjem Posočju že naraščajo, narašča tudi reka Drava. Dravske elektrarne so ob 15. uri začele obratovati v visokovodnem režimu, po podatkih avstrijskega upravljavca hidroelektrarn pa je bil ob 17. uri pretok na meji med Avstrijo in Slovenijo 950 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi obilnih padavin, ki bodo danes predvidoma zajele zahod in sever Slovenije ter v noči na ponedeljek tudi večji del osrednje Slovenije, je Agencija RS za okolje (Arso) za danes zvečer razglasila rdeči alarm za jugo- in severozahod države, v ponedeljek pa za celotno zahodno polovico države. Do 20. ure je sicer na območju Julijskih Alp po podatkih Arsa padlo od 40 do sto litrov dežja na kvadratni meter.

"Količina padavin bo danes čez dan predvidoma največja v krajih bolj zahodno od nas, nad Furlanijo, popoldne in zvečer pa se bo pas najmočnejših padavin že širil k nam, predvsem na Posočje, deloma tudi že na območje Kamniških Alp in jugozahodne Slovenije," je povedal meteorolog Brane Gregorčič in napovedal, da se bodo glavne težave "verjetno začele šele od večera naprej".

Natančnega scenarija še ni

Scenarijev, kje se bodo pojavile najmočnejše padavine v prihodnji noči, je več. Lahko se to zgodi na območju Kvarnerja – v tem primeru bi se padavine širile tudi proti Dolenjski. Več izračunov nakazuje, da se bo glavnina padavin pojavljala v bližini slovenske Istre in Obale – v tem primeru bodo močne padavine zajele tudi osrednjo Slovenijo vključno z Ljubljansko kotlino. Nekateri izračuni pa kažejo, da bo glavnina padavin tudi ponoči in v ponedeljek ostala na Goriškem, je dejal Gregorčič.

Do večera bo količina padavin na območju Julijskih Alp in Posočja okoli 100 l/m², na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ter jugozahodne Slovenije pa od 30 do 60 l/m².

V noči na ponedeljek se bo deževje v zahodnih krajih še okrepilo in zajelo tudi večji del osrednje Slovenije. Ker se bo ozračje labiliziralo in bodo pihali dokaj močni južni do jugozahodni vetrovi, so možni močni lokalni nalivi. Količina dežja bo do ponedeljka zvečer v večjem delu Slovenije dosegala med 50 in 100 l/m², lokalno ponekod tudi do 200 l/m², le na skrajnem vzhodu bo padavin predvidoma manj (od 20 do 40 l/m²). Več o trenutnem vremenu in napovedih TUKAJ.

Grozijo poplave

"Glede na napovedi vse kaže, da bo prišlo do poplav, ki bodo hudourniškega značaja," je k temu dodal vodja oddelka hidrološke prognoze na Arsu Janez Polajnar. Reke, potoki in hudourniki bodo v času intenzivnih padavin hitro naraščali, kar bo značilnost teh poplav, sila vode, ki bo drla po grapah in dolinah, bo velika, je napovedal Polajnar. Ti manjši vodotoki bodo nato zelo hitro polnili struge rek, ki se bodo potem tudi "najverjetneje razlivale".

Predvidoma popoldan in v noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v Posočju. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških brdih in Vipava s pritoki. Reke na teh območjih lahko poplavijo. Predvidoma bodo močno narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini, kjer lahko reke in manjši vodotoki poplavijo, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri in Kolpa, reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja v porečju Idrijce in v porečju reke Sore, na širšem porečju Savinje pa tudi v Mežiški in Mislinjski dolini. Na teh območjih so v noči na ponedeljek možna razlivanja.

V ponedeljek se bodo predvidoma obnovile poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja. Predvidoma bosta začeli naraščati tudi reki Ljubljanica in Krka.

Povečani pretoki

Arso je ob 16. uri izdal opozorilo glede pretoka Drave. Dravske elektrarne so ob 15. uri začele obratovati v visokovodnem režimu. Pretok na HE Dravograd je bil ob 16. uri 680 m³/s. Po podatkih iz Avstrije je ob 19. uri napovedan pretok na meji med Avstrijo in Slovenijo 860 m³/s. V noči na ponedeljek in v ponedeljek bo zaradi obilnih padavin v Avstriji pretok Drave predvidoma znova močno povečan. Pretok Drave ob vstopu v državo lahko znaša med 1600 m³/s in 2200 m³/s.

Poplavlja tudi morje

Povišano bo tudi plimovanje morja, ki lahko danes med 19. in 23 uro na mareografski postaji v Kopru preseže tri metre in ob tem poplavi izpostavljene dele obale. V ponedeljek zjutraj lahko med peto in deveto uro morje na mareografski postaji v Kopru preseže višino 3,2 metra in znova poplavi obalo.

Malo pred šesto uro zjutraj je v Kopru zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra poplavilo del glavnega pomola in del Ukmarjevega trga, v Piranu pa je bila zaradi visokega plimovanja sprožena opozorilna sirena, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zbiranje denarnih prispevkov se nadaljuje

V pomoč prizadetim v poplavah sta se od samega začetka aktivirali Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije (RKS). Prva je doslej zbrala 40 tisoč evrov, drugi pa 5.400 evrov.

Generalni sekretar RKS Danijel Starman je povedal, da so zbrali premalo denarnih prispevkov, saj je kar 12 območnih združenj rdečega križa ostalo brez najnujnejših sredstev (kurjave, ozimnice). Z osnovno materialno pomočjo so pomagali 200 družinam. Tako je več kot 150 zaposlenih in prostovoljcev pomagalo razdeliti 1.500 prehrambenih paketov, 330 vreč pralnega praška, 1.500 kilogramov oblačil in obutve, sto odej, deset peči in radiatorjev ter 1.900 evrov finančne pomoči.

V veliko pomoč jim bo 750 tisoč evrov, ki jih je kot prvi interventni ukrep žrtvam poplav zagotovila vlada. V tem trenutku na RKS po Starmanovi oceni najbolj potrebujejo denarne prispevke in naprave za ogrevanje (peči, električni radiatorji). Prispevki za akcijo Poplave 2012 se lahko nakažejo na: RKS SI56 03100-1111122296, sklic 00 937051.

Obiskali 800 družin

Enako vsoto za sofinanciranje nabave najnujnejših sredstev (kurjava, prehrambeni paketi, ozimnica, odeje, oblačila) za prizadeto prebivalstvo bo prejela tudi Slovenska karitas. Kot je dejal generalni tajnik Imre Jerebic, je bilo v teh dneh iz župnijskih in škofijskih karitas na terenu več kot 500 prostovoljcev, ki so ljudem delili najnujnejše potrebščine. Kot ocenjuje, so do zdaj obiskali okoli 800 družin in ugotovili, da morajo "vstopiti v drugo fazo pomoči". Doslej je Slovenska karitas iz sklada za naravne nesreče zagotovila 40 tisoč evrov.

Tudi v karitasu se nadaljuje zbiranje sredstev. Poleg tega potrebujejo tudi hrano, oblačila, odeje, električne radiatorje in podobno. Denar se lahko nakaže na: Slovenska karitas SI56 0214 0001 5556 761, namen Poplave 2012, sklic 00 6220.

Komentarjev 1
  • Scott 19:57 12.november 2012.

    Čudno,da še nikjer nisem zasledil,da je za te poplave kriv Spoštovani Gospod predsednik vlade RS Janez Janša?Res zelo čudno?