Slovenija
18 ogledov

Reke že prestopajo bregove

Jutri bo na Primorskem zapihala orkanska burja, ki bo do ponedeljka dosegala hit Žurnal24 main
Nekatere reke že presegle opozorilne vrednosti. Pihala bo zmerna do močna burja. Težave zaradi vremena so se pojavljale že tkom noči.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo predvsem na reko Dravinjo, ki je v zgornjem toku že presegla opozorilni pretok in še narašča. Danes bo poplavljala v svojem srednjem in spodnjem toku na območju pogostejših poplav. Opozorilne pretoke sta presegli še Tržiška Bistrica in Pšata, ki pa se že umirjata.

"Reke po Sloveniji bodo danes in jutri še naraščale. Predvsem na vzhodu lahko presežejo opozorilne pretoke in ob tem poplavijo na območjih pogostejših poplav," opozarjajo na Arsu.

Močna burja

Pri agenciji opozarjajo tudi na burjo, ki bo zmerna do močna, na izpostavljenih mestih pa lahko doseže do 100 km/h. Zaradi burje je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste na regionalni cesti  Razdrto-Ajdovščina in na hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Ajdovščino burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Strela zanetila požar

Vremenske razmere so ponoči povzročile številne težave. Gasilci so morali v krajih iz različnih objektov črpati meteorno vodo in odstranjevati podrta drevesa, sprožilo se he tudi nekaj plazov. Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Slovenska Bistrica-Poljčane v Poljčanah.

V Zgornjih Braslovčah je nekaj po polnoči veter odkril skladišče hmelja, gasilci PGD Braslovče so skladišče s folijo začasno prekril. V Celju je poplavilo podvoz pod železniško progo, gasilci PGE Celje so iz podvoza potegnili dve osebni vozili.

Zelo veliko dela so imeli gasilci v občini Vojnik – meteorna voda je med drugim poplavila pomožni prostor telovadnice na podružnični šoli Nova Cerkev. Čistili so tudi lokalno cest v Lembergu pri Novi cerkvi, na katero so hudourniki in meteorna voda nanosili prod, veje in dele dreves.
Nekaj po 2. uri ponoči je močan veter na območju BTC odkril del ostrešja. "Posredovali so gasilci PGD Slape – Polje, ki so s folijo prekrili približno 20 kvadratnih metrov razkrite strehe in s tem preprečili nadaljnjo škodo," poročajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

V Zgornji Dragi v občini Ivančna Gorica je strela udarila v gospodarski objekt, zagorela je električna inštalacija in nekaj opreme, ki so jo pogasili gasilci PGD Višnja Gora. Lastnik je moral na preventivni zdravniški pregled, saj se je nadihal plinov.

 

Če je vreme povzročalo težave tudi pri vas, nam pošljite fotografije in sporočite, kakšne težave ste imeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.