Slovenija
273 ogledov

Reklamacija mopsa

Vesna Škorc je kupila bolnega mopsa. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Bolezen. Vesna Škorc je kupila psa, za katerega se je izkazalo, da je bolan. Ne nasedajte nepreverjenim prodajalcem in preprodajalcem.

 "15. novembra sem od Iva Matoše iz Celja za 300 evrov brez računa kupila psa pasme mops. Štiri dni pozneje sem ga peljala na cepljenje, kjer je veterinarka ugotovila, da je zelo bolan," pripoveduje Vesna Škorc iz Ljubljane.

Vurs: pet kazni za Matošo
V letu 2008 so celjski veterinarski inšpektorji prejeli dve prijavi zoper Iva Matoša (eno zaradi pogina psa, drugo zaradi bolnega psa). Zaradi nepravočasne veterinarske oskrbe psov in nevodenja evidence v trgovini so uvedli prekrškovni postopek. Letos so prejeli tri prijave zaradi nepopolnih dokumentov, v ponedeljek pa še eno. "Do zdaj smo mu izrekli pet kazni in nekaj ureditvenih odločb, ki jih je že izpolnil," odgovarjajo na Vursu.

Pes ni klobasa
Pes ni bil star pet, temveč najmanj osem mesecev, je po zobeh ugotovila veterinarka. "Poleg tega ni ustrezno razvit, je premajhen in prelahek. Ima dedno kožno bolezen, zaradi česar nima dlake na nogah, po trebuhu in prsih, na posameznih delih pa je imel tudi kraste," našteva Škorčeva. Vsa ogorčena je poklicala prodajalca, ki "mi je rekel, naj psa reklamiram. Pa saj ni klobasa, da ga bi reklamirala, je živo bitje!" pojasni Škorčeva, ki je za zdravljenje v slabih 14 dneh zapravila 150 evrov.

Naj ga vrne
"Če je kaj narobe, ga lahko vrne. Nobene težave ni," na očitke o prodaji bolnega psa odgovarja Ivo Matoša, lastnik Zoo Ara trgovine v Celju. "Če želite pasemsko žival, se postavite v vrsto pri resnem rejcu in za to pošteno plačajte, ali pa pridite po mešančka v zavetišče," meni Polona Samec iz horjulskega zavetišča za živali.

Dober vzreditelj jamči za žival z dvojno inkubacijsko dobo, je prepričan nekdanji vzreditelj Tone Hočevar. Največja težava je po njegovem higiena pesjakov in pa veliko živali: "Ker imajo ves čas polno živali, ni pesjak nikoli prazen, da bi ga lahko temeljito razkužili in očistili."

Nadzora nad uvozom psov ni
"V Sloveniji ni nadzora nad uvozom živali vprašljive kakovosti predvsem iz vzhodnih držav," je bil zgrožen bralec. Takšne živali so, pravi, pogosto bolne, dokumenti pa ponarejeni.

Preverili smo in ugotovil: "Veterinarji Veterinarske uprave RS (Vurs) nediskriminatorno nadzorujejo komercialne premike hišnih živali med državami članicami," je zatrdil tiskovni predstavnik Vursa Matjaž Emeršič. Nekomercialni premiki so po njegovih besedah dovoljeni brez posebnih kontrol, mora pa jih spremljati dokument. "Po podatkih Vursa uvozov psov – to je komercialnih premikov – praktično ni," je dodal.

"Preprodajalci s psi po navadi z mladiči delujejo mimo Kinološke zveze Slovenije, saj prodajajo predvsem pse brez rodovnika, se pravi, da vsaj uradno niso pasemski," je dejal veterinar in kinolog Jože Vidic, ki pravi, da so taki psi največkrat uvoženih iz Slovaške in Češke. Obenem je opozoril vse, ki si nameravajo omisliti psa, naj ga ne kupujejo pri trgovcu s psi. "Kupite si ga pri vzreditelju, ki vzreja pse po predpisih, sprejetih na kinološki zvezi," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.