Slovenija
52806 ogledov

Rekli so, da ne bo nobenih stroškov, zdaj pa ...

Denar, evri Profimedia
"Rekli so, da ne bo stroškov, zdaj pa so mi poslali račun za štiri evre," nas je obvestila bralka, ki ima nekaj delnic Petrola. Račun ji je poslala njena borznoposredniška družba Ilirika.

Ta je 1. novembra razdelil oziroma razcepil delnice, namesto ene stare delnice je po novem 20 novih. Petrol je ob napovedi razdelitve delnic obljubil, da "stroški razdelitve delnic PETG (to je borzna oznaka delnic Petrola, op. a.) ne bodo bremenili njihovih imetnikov".

Včeraj so nam pojasnili, da so 1. novembra izvedli razdelitev delnic PETG (v razmerju 1:20) "z vpisom spremembe statuta v sodni register, korporacijskim dejanjem zamenjave ter predpisanimi postopki v centralnem registru vrednostnih papirjev pri KDD in Ljubljanski borzi. Družba Petrol je kot izdajateljica krila stroške izvedbe zgoraj navedenega korporacijskega dejanja," so zapisali v odgovoru.

"Eventuelna nadomestila borzno posredniških družb so lahko urejena s pogoji poslovanja teh družb in so zato predmet zasebnega pogodbenega razmerja med borzno posredniško družbo in njeno stranko delničarjem. Družba Petrol ni udeleženka v teh razmerjih in na nadomestila nima vpliva," so poudarili.

Obračuna se od izplačila, ki ga ni bilo, minimalno štiri evre

V Iliriki, ki je naši bralki zaradi delitve zaračunala štiri evre, so nam pojasnili, da so v skladu s cenikom "stranki zaračunali izvedbo korporacijskih dejanj (delitev delnic)" ter nato še dodatno pojasnili, da je šlo za storitev, ki se nanaša na točko cenika 11.4. - Stroški drugih korporacijskih dejanj. Naslov te točke cenika je "stroški unovčevanja dividend in drugih izplačil na osnovi imetništva finančnih instrumentov ali drugih izplačil ob zapadlosti finančnih instrumentov oz. drugih korporacijskih dejanjih«.

Cenik Ilirike | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Pod to točko cenika je več alinej, toda edina možnost, da bi bil zaračunani znesek štiri evre, je obračun "1,5 odstotka od neto vrednosti izplačila, min. 4,00 EUR, max. 50,00 EUR (po odbitku vseh davščin, stroškov izvršitvenih pomočnikov, bank in ostalih finančnih institucij, velja za prejemke v vrednosti nad 5,00 EUR)". Pri cepitvi Petrolovih delnic pa ni bilo nobenega izplačila, kaj šele, da bi bilo to večje od petih evrov. Od česa so obračunali ta strošek, nam niso pojasnili, čeprav ni bilo izplačila, pa so v Iliriki strankam očitno zaračunali kar minimalni znesek po tej postavki. Kakšne stroške so imeli s cepitvijo delnic, sicer ni jasno, so pa bralko po elektronski pošti obvestili o spremembi in ji nato poslali še obračun stroškov.

NLB ni zaračunala ničesar, BKS menda le papirnato obvestilo

"NLB strankam ni zaračunala nobenih nadomestil in stroškov, povezanih z delitvijo delnic Petrola," so nam zagotovili v NLB.

V BKS Bank, ki je eden največjih borznih posrednikov pri nas, nam odgovorov na naša novinarska vprašanja včeraj niso uspeli zagotoviti, imajo pa v ceniku pod točko 6.3 prav tako omenjena druga korporacijska dejanja, v katera sodijo združevanja, razdruževanja, polog pravic, zapadlost, itd. na finančni instrument. Za ta dejanja zaračunajo štiri evre, a le, če imajo "za posledico denarno poravnano", česar pa v primeru cepitve delnic Petrola ni bilo in strankam tega po naših informacijah niso zaračunali.

So pa 1,20 evra lahko zaračunali za obvestilo o spremembi, a to le strankam, ki nimajo elektronskega obveščanja in so jim obvestilo natisnili in poslali po pošti.

Petrol je imel konec lanskega leta 21.730 delničarjev, Ilirika pa 18.559 strank, s katerimi so imeli sklenjeno pogodbo o borznem posredovanju ali upravljanju premoženja.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Ender3 15:08 09.november 2022.

    V začetku, ko se je odvijalo preko KDD je, bilo vse zastonj. Potem so zakuhali trgovalne račune , vodenje le teh in posredovanja na borzi. Zavohali so denar izgovor pa direktiva EU. Stroški za to mejijo na oderuštvo v specifikaciji ...prikaži več računa pa delež pripada tudi KDD. To nihče ne preverja in stroški gredo lahko v nebo brez možnosti pritožb. Lahko se odrečeš takšnim instrumentom , a naj jih ne oglašujejo kot, dobre finančne naložbe.

  • sandi76 08:51 09.november 2022.

    Iliriko sem že pred časom zapustil in se presedlal drugam, ker so bile njihove cene previsoke.

  • h4ck3r 08:47 09.november 2022.

    Glede na to da gre za prosti trg, se pač klienti Ilirike preselijo k drugim borzno posredniškim hišam. Če nategujejo že pri tako majhnih zneskih, kako je šele potem ko pride do bolj resnega denarja. Če jih izgubijo dovolj, bodo ...prikaži več pa mogoče v prihodnosti razmislili o takšnih potezah.