Slovenija
22 ogledov

Rekordi med iskalci zaposlitve

računalnik Žurnal24 main
Zaposlitveni spletni portal prejšnji mesec z najvišjim obiskom do zdaj.

Število prostih delovnih mest se je oktobra glede na september povišalo za pet odstotkov. Kljub temu pa je bilo povpraševanje po delavcih v prvih desetih mesecih letos za slabih 11 odstotkov manjše kot v primerljivem lanskem obdobju, kažejo podatki Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ). Poleg tega je več kot 80 odstotkov delodajalcev ponujalo zaposlitve za določen čas.

“Oktobra smo ugotovili nove rekordne vrednosti med iskalci zaposlitve. Naš portal je v prejšnjem mesecu obiskalo več kot 225 tisoč različnih obiskovalcev,” pravi Martin Pelicon, ki skrbi za marketing portala Mojedelo.com.

Strokovnjaki najbolj iskani

Na omenjenem spletnem portalu obenem opažajo upad zaposlitvenih oglasov. Povpraševanje po delavcih je bilo v primerjavi z desetimi meseci lanskega leta (po podatkih zaposlitvenega zavoda) večje le v oskrbi z električno energijo, plinom in paro ter v gradbeništvu. Sicer pa po Peliconovih besedah ostajajo na njihovem portalu najbolj zaželeni strojniki, prodajni predstavniki in strokovnjaki različnih tehničnih strok.

Priložnost v gradbeništvu

Po podatkih Statističnega urada RS je stopnja prostih delovnih mest v tretjem četrtletju najvišja v gradbeništvu. To je po besedah Viviane Žorž iz Adecca H.R. znamenje, da panoga pridobiva nove posle, a da je morda ta sektor manj zanimiv z vidika delovnih pogojev in varnosti zaposlitve. Mateja Uršič iz ZRSZ pa dodaja, da gre po izsledkih njihovih analitikov predvsem za manjša gradbena podjetja, ki iščejo 
delavce.

Komentarjev 2
  • Carica Lila 18:33 11.december 2012.

    to je res,jaz sem klical v ponedeljek ko je bila ponudba na portalu moje delo.com,delodajalec mi pa je reku da so ze v petek zaposlili osebo.

  • dragec 11:09 23.november 2012.

    kAJ POMAGA PORTAL, KO PA SE ZANIMAŠ, OSEBA ŽE DELA!!!