Slovenija
223 ogledov

Rekordna odškodnina

Odškodnine za take napake so bile po navadi med 80 in 120 tisoč evri, pravi Robe Žurnal24 main
Zdravniška malomarnost. V bolnišnici so presenečeni nad višino odškodnine.

"To je velika neumnost. Tako visoke odškodnine so za Slovenijo nerazumne," je pojasnil Robert Čeh, direktor Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Za poduk
Prejšnji teden je namreč Okrožno sodišče na Ptuju v civilni tožbi zoper omenjeno bolnišnico danes 21-letnemu fantu prisodilo 474 tisoč evrov odškodnine, ker je pri 17 letih zaradi napake zdravnika ostal brez noge pod kolenom. To je do zdaj najvišja odškodnina za zdravniško malomarnost. Sodba pa še ni pravnomočna.

474 tisoč evrov odškodnine je sodišče prisodilo pacientu, ki je ostal brez noge.

Leta 2007 je omenjeni mladenič namreč doživel prometno nesrečo z motorjem, v kateri si je zlomil levo golenico. V ptujski bolnišnici naj bi ga nestrokovno oskrbeli, kar je pripomoglo k temu, da so mu morali pozneje zaradi grozeče sepse v mariborski bolnišnici amputirati nogo. Zoran Hartman, oškodovančev zagovornik, je pojasnil, da je zadovoljen z odločitvijo sodnice. "Zahtevali smo sicer 3,2 milijona evrov odškodnine. Načrtno smo se odločili, da zastavimo tako visok znesek, da se pri višini izplačevanja odškodnin zaradi zdravniških malomarnosti končno nekaj spremeni. Višina dosojenega to potrjuje," je za Žurnal24 pojasnil Hartman, ki je dodal, da se je sodnica za takšno odškodnino odločila zaradi "poduka vsem zdravstvenim ustanovam".

"Nerazumen znesek"
V ptujski bolnišnici pa so že napovedali pritožbo. "Ne pravim, da je bilo vse prav. Fant si zasluži odškodnino. Vendar je to nerazumen znesek. Ponavadi so bile za takšne napake odškodnine med 80 in 120 tisočaki," je prepričan Čeh. Ali si lahko po novem obetamo višje odškodnine za malomarnost zdravnikov, smo vprašali tudi ministra za pravosodje Aleša Zalarja, ki se je včeraj mudil na Ptuju. "Minister ne more komentirati še ne pravnomočnih sodb," je pojasnila njegova tiskovna predstavnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.