Slovenija
54 ogledov

Rekordna volilna udeležba

Glasovanje Gregor Katič
Predčasno je glasovalo več kot dvakrat toliko volivcev kot na zadnjih državnozborskih volitvah.

V torek, sredo in včeraj je svoj glas oddalo skupaj 66.754 volivk in volivcev, kar je 3,9 odstotka vseh, je sporočila Državna volilna komisija. To je rekordno število. Na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2011 je v treh dneh predčasno glasovalo le 30.677 volivcev.

Tudi za glasovanje iz tujine je letos precej več zanimanja kot v preteklih letih. Na volivah leta 2011 je državno volilno komisijo le 1.400 volivcev obvestilo, da bodo na dan glasovanja začasno v tujini in da želijo glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, letos pa je takih 4.087.

Opolnoči volilni molk

Danes opolnoči se predvolilna kampanja zaključi in nastopi volilni molk, ki traja do zaključka glasovanja v nedeljo ob 19. uri. V tem času so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. Prepovedana je tako na primer propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank, pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Kršitve bo čez dan mogoče prijaviti na številko 080 21 13, ponoči pa na številko 080 12 00.

Komentarjev 3
  • janez 15:56 11.julij 2014.

    Dobro premislite koga boste volili!Predvsem poslušajte ta video Cerar jeclja pred JankovićemPoglej to: http://www.youtube.com/watch?v=JsZAJ6PuSO8

  • Igor Đukanović 12:42 11.julij 2014.

    Super. Volivci si niso dali vzeti volivne pravice zaradi dopustov. Upam, da udeležba številna tudi v nedeljo in da bodo volivci dali rdeči karton korupciji v politiki. Če smo enotni, da si v politiki ne želimo tolerirati korupcije, nam lahko ...prikaži večhko uspe čez noč. In z novim Državnim zborom prelomimo. Žal se samo čudim, kako volivci povsem nekritično podpirajo stranke, katerih predsedniki javno relativizirajo svoje nesprejemljive prakse.

  • Matej Liverpool 09:47 11.julij 2014.

    Tole me zelo veseli, končno se je narod zbudil, vsi si želimo spremembe in novih obrazev!!! Obsojenci in ostali, ki so že vladali pa naj se počasi poslovijo!