Svet
24 ogledov

Rekordne temperature

Vročina Reuters
Na turnirju v Wimbledonu izmerili rekordne temperature, v španski Cordobi 44 stopinj Celzija.

Sreda, 1. julija, se bo za vsaj nekaj časa vpisala v zgodovino teniškega turnirja v Wimbledonu. Prireditelji najbolj priznanega turnirja so sporočili, da so danes izmerili rekordno temperaturo na igriščih, ta je znašala kar 35,7 stopinj Celzija. Prejšnja rekordna temperatura je bila 34,6 stopinj Celzija, to so izmerili leta 1976.

Iz drugih delov Velike Britanije sicer poročajo, da tako vroče kot danes ni bilo že devet let. V Northoltu severozahodno od Londona so namreč namerili 34,5 stopinje Celzija, kar je rekord po letu 2006. V Londonu naj bi temperature danes presegle tiste v Rimu in Atenah, bo pa še vedno bolj vroče v Parizu in Madridu, kjer pričakujejo 38 oziroma 37 stopinj, piše  BBC.

V Franciji vročina odnesla elektriko

V Franciji je zaradi vročine več kot pol milijona gospodinjstev ostalo brez elektrike.V Parizu naj bi živo srebro doseglo 39 stopinj Celzija, na jugu pa preseglo 40.

Brez elektrike je v torek zvečer ostalo okoli 600.000 domov v Bretanji, Normandiji in regiji Loire na severozahodu države ob Atlantskem oceanu. Do danes zjutraj jih je sicer velika večina elektriko znova že imela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji so sicer posebej pozorni na ekstremno visoke temperature, odkar je vročinski val leta 2003 samo v tej državi terjal kakih 15.000 življenj. V Parizu so tako na primer že odprli posebne klimatizirane javne prostore, ljudi pa opozarjajo, naj ostajajo doma in veliko pijejo.

V Cordobi 44 stopinj Celzija

V španski Cordobi so medtem že v nedeljo izmerili 44 stopinj Celzija. Na Iberskem polotoku temperature sedaj počasi upadajo, medtem ko je Veliko Britanijo najhujša vročina dosegla prav danes iz smeri Francije.

Tudi pri nas bo še vroče, temperature v naslednjih dneh bodo presegle 30 stopinj Celzija, po napovedih vremenoslovcev pa se bo postopoma še ogrevalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.