Slovenija
28 ogledov

Rekordne vrednosti grške obveznice

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Obrestna mera na grško desetletno državno obveznico je danes dosegla rekordnih 7,4 odstotka. Evro še naprej izgublja vrednost.

Dan rekordov
Obrestna mera na desetletno obveznico je danes dosegla rekordnih 7,423 odstotka, kar je največ, odkar je Grčija sprejela evro. Razlika z obrestnimi merami na nemške državne obveznice, ki veljajo za merilo v območju evra, se je tako povečala na 4,3 odstotka, kar je prav tako rekord.

Negotova usoda Grčije
Obrestna mera na obveznice narašča predvsem zaradi dvoma, da Grčija svojega javnega dolga (skoraj 300 milijard evrov) ne bo mogla poplačati.

Posledice trpi tudi evro, ki je danes padel celo na 1,3283 evra.

Finančni trgi vneto pričakujejo zasedanje sveta Evropske centralne banke (ECB), ki ključne obrestne mere za območje evra po napovedih ne bo spremenil. Pričakovati pa je, da bodo velik delež razprave namenili grški krizi in stališču do instrumenta pomoči, ki so ga konec marca v Bruslju potrdili voditelji držav območja evra.

Ta predvideva večinsko podporo z usklajenim mehanizmom bilateralnih posojil držav z evrom ob sodelovanju z Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Ker pa niti EU niti IMF do zdaj še nista razjasnila podrobnosti dogovora, analitiki dvomijo, da bi mehanizem lahko deloval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.