Slovenija
20 ogledov

Rekordno število slovenskih vojakov v tujini

Na misijah v tujini bo kmalu skoraj 1000 slovenskih vojakov. Žurnal24 main
Na misijah v tujini bo do konca meseca 983 slovenskih vojakov, kar je največ doslej.

Šestnajstega avgusta je v Afganistan odpotovalo 66 vojakov, 17. pa jih je na Kosovo za pol leta odšlo 160. V Afganistan odhajajo tri vojakinje, na Kosovo pa jih gre šest.

V Afganistanu gre za redno polletno menjavo vojakov, na Kosovu pa se bo njihovo število zmanjšalo, saj se bo v začetku septembra od tod vrnilo 600 slovenskih vojakov. Do takrat bo na misijah v tujini skoraj tisoč slovenskih vojakov, kar je 11 odstotkov vseh vojakov Slovenske vojske. Taka številka bi se lahko po načrtih ponovila šele leta 2012,  prihodnje leto pa bo v tujini nekaj več kot štiri odstotke slovenskih vojakov.

Slovenski vojaki bodo nastanjeni v kampu Arena v Heratu. Delovali bodo na kontrolnih točkah, patruljirali v okolici in spremljali vozila na ožjem območju Herata, v vojaškem kampu pa bodo skupaj s pripadniki italijanske in španske vojske. Na Kosovu bodo vojaki v sestavi bojne skupine madžarske vojske. Nastanjeni bodo v Peči, varovali pa bodo kontrolne točke ter objekte s posebnim statusom in patruljirali v okolici.

Vojaki, ki so v tujini, bodo med misijo v tujini lahko prišli domov na dopust. Na vsak mesec v tujini jim namreč pripadata dva dneva in pol dopusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.