Slovenija
83 ogledov

Rekordno število stečajev

Grafika stečaji Žurnal24grafika
Skok. Lani največ stečajev podjetij doslej; letos se trend nadaljuje – na pogorišču jih je končalo že 20. Osebni stečaji. Ni jasno, zakaj upadajo ob hkratni rasti brezposelnosti.

"Prvi delovni dan letošnjega leta se je začel z objavo štirih osebnih stečajev, glede stečajev pravnih oseb pa lahko povem, da jih je bilo v prvih dneh tega leta že 20," povzema Polonca Bogataj, vodja oddelka za registracijo gospodarskih subjektov pri agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Lani smo glede števila propadlih podjetij sicer v Sloveniji dosegli neslavni rekord – stečajev je bilo kar 922; 60 odstotkov več kot leto pred tem.

"Gre za tako imenovani piramidni učinek; med letoma 2008 in 2011 smo bili namreč priča velikim stečajem, zdaj pa propadajo manjša podjetja oziroma podizvajalci, ki so že tako zadolženi, da ne morejo več naprej, hkrati pa nimajo novih poslov. Sprememba insolvenčne zakonodaje ni kriva za rekordno število stečajev," ocenjuje Igor Knez z Gospodarske zbornice Slovenije.

Osebni ni zlorabljen

Zanimivo ob tem je, da se je ne glede na gospodarsko krizo, padanje BDP in povečanje števila brezposelnih (januarja 2010 jih je bilo v Sloveniji registriranih 99.591, zdaj jih je 119.313) po drugi strani zmanjšalo število osebnih stečajev. "Po statistiki je tako, da gre 3,5 odstotka vseh novoustanovljenih podjetij v stečaj, kaj se dogaja z osebnimi stečaji, pa je težko oceniti, saj daljše prakse z njimi pri nas še ni," pravi Tomaž Kos, stečajni upravitelj zagorske Svee, ki je 119 delavcem tega podjetja minuli konec tedna izročil delovne knjižice in se je v zadnjih letih ukvarjal tudi z vodenjem več deset postopkov osebnih stečajev.

"Po mojih izkušnjah institut osebnega stečaja ni zlorabljen. Ni res, da ga zato, da bi se znebili svojih dolgov, predlagajo predvsem zviti posamezniki. Med primeri, ki jih vodim, je veliko ljudi, ki so se zakreditirali s potrošniškimi ali stanovanjskimi posojili ali pa so šli v stečaj zaradi zavarovalnic, ločitve in podobnega. Osebni stečaj je dobra rešitev, saj se v nasprotnem primeru fizične osebe svojih dolgov ne bi mogle znebiti do konca svojega življenja," dodaja.

Preprečili rubež

Z uvedbo postopka osebnega stečaja se prepreči rubež oziroma se ustavijo sodne dražbe dolžnikovega premoženja. Tako se je zgodilo tudi z za jutri napovedano dražbo nepremičnin, ki jih ima na Obali doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki ga je rubila kar njegova babica. Da je uveden osebni stečaj, je piransko sodišče sicer obvestil kar Snežič sam. "V tem postopku se bo zdaj ugotavljalo, ali je njegova babica res upnik. Od tega je odvisno, kaj se bo zgodilo s terjatvami drugih, tudi davčne uprave. Načeloma pa premoženja upnikov ob sprožitvi osebnega stečaja ni več," še pravi Kos.

 

Komentarjev 1
  • franc.bregar 05:22 07.januar 2014.

    Zakon tole...se bo treba prekvalificirat za stečajnega upravitelja....takole pravijo na zbornici:Kakšni so stroški postopka?Predlagatelj osebnega stečaja bo moral ob vložitvi predloga plačati predujem za kritje začetnih stroškov postopka. Višina predujma, ki ga je potrebno zagotoviti za začetek stečajnega ...prikaži več postopka nad pravno osebo znaša 3.718,60 EUR (oziroma 3.434,50 EUR, če sodišče predujem odmeri brez DDV), nad fizično osebo 2.179,60 (oziroma 1.894,00 EUR, če sodišče predujem odmeri brez DDV ), za samostojnega podjetnika pa 3.598,60 (oziroma 3.314,00 EUR, sodišče predujem odmeri brez DDV).