Slovenija
18 ogledov

Rekordno število tekačev

Trasa maratona Žurnal24 main
17. Ljubljanski maraton. Prijavilo se je 25.686 udeležencev iz 41 držav.

Letos je prijavljenih 7.173 več tekačev kot lani, ko se je v dveh dneh ljubljanskega maratona udeležilo 18.513 tekačev. Tokrat je med njimi 1.535 moških in 274 žensk, ki so se prijavili na nedeljskih 42 kilometrov (km). Program se bo sicer začel v soboto s teki otrok, osnovnošolcev in dijakov.

Cilj tekov ne bo več na Trgu republike, ampak na prenovljenem Kongresnem trgu. Tako je želel župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković, ker gre za novo ljubljansko glavno prizorišče velikih dogodkov, pravi direktor maratona Gojko Zalokar: “Ambient je lepši kot na Trgu republike, je pa Kongresni trg majhen za tako množico ljudi in neugoden za postavitev. Vendar bomo vse to rešili.” Start bo tako kot lani na Slovenski cesti. Spremenjena je tudi lokacija prevzema startnih številk, ki bo na Gospodarskem razstavišču.

Vreme ga ne skrbi

Zalokarja slaba vremenska napoved za konec tedna ne skrbi, vendar pa zaradi nje ne pričakuje rekordov. Moški rekord na maratonu je 2:08:25. Če ga bo kdo izboljšal in zmagal, bo prejel do 20 tisoč evrov. Nagrada je namreč odvisna od časa, saj si organizatorji prizadevajo, da bi tekači tekli hitro, ne le prišli po nagrade.

Nedeljski program:

8.30: start teka na 10 km;
10.20: start paraplegikov na 42 km,
10.30: start maratona in polmaratona (udeleženci bodo razvrščeni v šest startnih con).

Parkiranje. V soboto in nedeljo lahko parkirate na parkiriščih P + R na Dolgem mostu in v Stožicah, saj bo prevoz z avtobusom do središča mesta brezplačen, če boste imeli startno številko maratona. Parkirati pa ne boste mogli v garažni hiši Kongresni trg in na Trgu republike. Prva bo popolnoma zaprta (tudi za najemnike) v soboto od 11.30 do 18. ure in nedeljo od 8. do 16. ure, drugi pa vso soboto in nedeljo.
Zapore cest. Med nedeljskim maratonom bo začasno zaprtih 26 ulic in cest. Seznam vseh zapor je objavljen na spletnih straneh maratona in MOL. Več dni bodo zaprti Kongresni trg, Šubičeva ulica (od Prešenove do Slovenske ceste) in Slovenska cesta (od Aškerčeve do Gosposvetske in od Gosposvetske do Tivolske ceste).
Obvozi avtobusov. Večina linij Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) bo imela obvoze, prav tako tudi dodatna postajališča. Celoten seznam je objavljen na spletnih straneh maratona in MOL.
Varstvo otrok. Letos ga zaradi premajhnega zanimanja ne bo.


Na trasah maratona in polmaratona bo na vsakih pet kilometrov okrepčevalnica, kjer bodo na voljo voda za osvežitev, pitna voda v plastenkah in kozarcih, energijska pijača, sladkor v kockah, čokolada in sadje (mandarine in banane).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.