Slovenija
55 ogledov

Rekordno turistično leto

Luksuzna križarka v Kopru Barbara Milavec
Svetovna turistična organizacija je 27. september razglasila za svetovni dan turizma. Tema letošnjega je Turizem in razvoj skupnosti, s katero se želi poudariti pomen turizma kot veznega člena med različnimi skupnostmi. Za Slovenijo lani rekordno leto.

V letu 2013 je bilo turistom v Sloveniji na voljo več kot 122.000 ležišč, največ v obalno-kraški in gorenjski regiji. Lansko leto je bilo za slovenski turizem rekordno, ponovno predvsem zaradi tujih turistov. V turističnih nastanitvenih objektih je bilo zabeleženih največ prihodov in prenočitev turistov doslej: več kot 3.384.000 prihodov turistov (za 3 odstotke več, kot v letu 2012) in 9.579.000 njihovih prenočitev (za 1 odstotek več).

Tuji turisti so ustvarili skoraj 2.259.000 prihodov (za 5 odstotkov več kot v letu 2012) in več kot 5.962.000 prenočitev.

12-ti v Evropski uniji

Po oceni Eurostata je bilo v EU-28 v letu 2013 ustvarjenih 2,6 milijarde turističnih prenočitev, od tega so jih 45 odstotkov ustvarili domači turisti v svojih državah, 55 pa tuji turisti. Delež prenočitev tujih turistov je bil največji na Malti (96 odstokov), na Cipru (94 odstotkov) in na Hrvaškem (92 odstotkov). Slovenija je bila z 62 odstotki tujih prenočitev v Evropski uniji na 12. mestu.

Najmanjše deleže prenočitev so ustvarili tuji turisti v Romuniji (18 odstotkov), na Poljskem (20 odstotkov), v Nemčiji (20 odstotkov) in na Švedskem (23 odstotkov).

Vabimo Azijce

Slovenija si prizadeva za pridobitev azijskih turistov in v ta namen se udeležuje več turističnih sejmov na tem kontinentu. Te dni so našo deželo predstavljali Tajvancem. V mestu Taipei je v organizaciji Sprita in Hrvaške turistične organizacije potekala prva turistična delavnica, na kateri so Tajvanci največ zanimanja pokazali za slovenski velnes in kulinarično ponudbo.

Dogodek je potekal pod sloganom, uporabljenim na skupnih nastopih turistične ponudbe Slovenije in Hrvaške na oddaljenih trgih "Experience Croatia, Feel Slovenia". Po ocenah naj bi število mednarodnih potovanj Tajcev v tujino do leta 2020 doseglo 14,2 milijona, kar predstavlja dober potencial tudi za prihode tajvanskih gostov v Slovenijo.

Presegli milijardo mednarodnih turističnih prihodov

Po podatkih Svetovne turistične organizacije je bilo v lanskem letu zabeleženih 1.087 milijonov mednarodnih turističnih prihodov, kar je 5 odstotkov več, kot v letu pred tem. Svetovni turistični promet je tako že drugo leto zapored presegel mejo milijardo mednarodnih prihodov turistov.

Evropa je s 563 milijoni mednarodnih prihodov še vedno vodilna svetovna regija po prihodih mednarodnih turistov, saj jo je v letu 2013 obiskalo 52 % vseh turistov, ki so potovali zunaj svoje države. Sledila je regija Azija in Pacifik z 248 milijoni (23 %) vseh mednarodnih prihodov.

Leto 2013 pa je bilo za svetovni turizem rekordno tudi po prilivih iz mednarodnega turizma; ti so znašali kar 873 milijard evrov. Po številu prihodov turistov je še vedno prva Francija, po prilivih iz turizma pa vodijo ZDA.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:42 27.september 2014.

    Čudno , zelo čudno , da niste naslovili novico z naslovom : Dva tedna pred voltvami , svetovna turistična zveza objavila...........