Slovenija
19 ogledov

Rekordno več upokojencev

starejši Saša Despot
Paradoks. Ženske in moški lani v pokoj celo z manj delovne dobe kot predlani.

Lani je pokojnino prejemalo 3,1 odstotka ali 17.390 ljudi več kot leta 2010. Pokojninski zavod ugotavlja, da gre za največji porast v zadnjih desetih letih, predvsem zaradi povečanega upokojevanja generacije baby boom, odpuščanja in napovedane reforme.

V pokoju dlje kot moški

Če so moški še pred desetimi leti starostno pokojnino prejemali v povprečju 14 let in en mesec, so jo lani prejemali že 16 let in štiri mesece. Pri ženskah pa se je doba prejemanja v omenjenem obdobju podaljšala s 15 let in 11 mesecev na 21 let in osem mesecev. So pa prvič po desetih letih, ko se je doba prejemanja pokojnine pri obeh spolih vseskozi vztrajno podaljševala, moški pokojnino prejemali celo štiri mesece manj kot v letu 2010, ženske pa enako kot v letu 2010.

Za enega upokojenca 
dela le še 1,53 delavca

Zaradi naraščanja števila upokojencev imamo najbolj neugodno razmerje med zaposlenimi in upokojenci doslej. Za enega upokojenca je lani delalo le še 1,53 delavca, še pred desetimi leti pa 1,8 delavca.

Moški v pokoj mlajši

Slovenke so se lani starostno upokojevale v povprečju pri 58 letih in osmih mesecih, kar je tri mesece pozneje kot leta 2010. Slovenci pa so šli v pokoj, ko so dopolnili 61 let in devet mesecev – upokojili so se en mesec mlajši kot leto pred tem.

Delali so manj

Povprečna pokojninska doba novih starostnih upokojencev je bila lani pri ženskah 34 let in 11 mesecev, pri moških pa 37 let in devet mesecev. V primerjavi z letom 2010 se je torej pri obeh spolih skrajšala – pri ženskah za sedem mesecev, pri moških pa za tri, predvsem na račun uveljavljanja študija in vojske.

Predčasne upadle za pol

1.009 ljudi, ki so se lani upokojili, je z upokojitvijo odlašalo in so delali še po tem, ko so že izpolnili pogoje za upokojitev. To je sicer 376 manj kot leta 2010, a še vedno skoraj 2,5-krat več kot denimo pred osmimi leti. Za predčasno upokojitev pa se je lani odločilo le 459 moških, kar je skoraj polovico manj kot v letu 2010.

Komentarjev 1
  • stalker 18:03 25.februar 2012.

    JA HALO A NE NAROD JE STR U PIZDO MATR KE BO 60 LETNIK SE DELU CE SE KOMI PREMIK A KVA DA DLEA SE