Slovenija
5 ogledov

Rektorji skupaj nad NAKVIS

Študenti Nik Rovan
NAKVIS zaradi neprimerne zakonodaje ne deluje dobro, se strinjajo vsi rektorji. "Želimo si agencijo, ki se bo osredotočala na kakovost visokega šolstva in ne na administracijo," se je slikovito izrazil eden izmed njih.

Nacionalna agencija za kakovost visokega šolstva (NAKVIS) zaradi neprimerne zakonodaje ne deluje dobro. Skrbeti bi morala za strokovnost, evalvirane univerze pa bi morale same skrbeti za kvalitetne programe, so prepričani rektorji štirih slovenskih univerz.

V svetu druga praksa

Na rektorski konferenci v Ajdovščini je novogoriški rektor Danilo Zavrtanik dejal, da bi morala biti agencija strokovni in ne predstavniški organ. Druga velika napaka po mnenju rektorjev je, da se evalvira programe in ustanove, praksa v svetu pa je ravno obratna. "Že evalvirane ustanove bi morale same skrbeti za kvalitetne programe, saj morajo biti spremembe programov dandanes zelo hitre in ne moremo zato imeti nekih dolgih postopkov," je še prepričan Zavrtanik.


Potrebne hitre spremembe

Rektorji se bodo zavzemali za spremembo zakonodaje, do česar bi moralo priti hitro. Slabo delovanje NAKVIS namreč po njihovem blokira nove študijske programe in ustanove. Prav tako bodo zahtevali tudi, da se v prihodnje preveri, ali je bil NAKVIS doslej ustrezno voden. "Želimo si agencijo, ki se bo osredotočala na kakovost visokega šolstva in ne na administracijo," je poudaril mariborski rektor Danijel Rebolj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.