Slovenija
23 ogledov

Rešeni šele, ko gredo od doma

razno 14.11.13. pedofilija, zloraba, otrok, otroci, nadlegovanje, nesreca, zalos Shutterstock
Pogosto so otroci v domačih sobah žrtve zlorab staršev in nadlegovanja prek spleta.

"Pri mojih 12 letih me je začel spolno zlorabljati partner moje mame. Pogosto me je otipaval in pri tem je ostalo, saj do telesnega stika vendarle ni prišlo. Mami tega nikoli nisem upala zaupati. Nikoli si niti nisva zaupali toliko, da bi ji to lahko povedala. Pogosto je bila ves dan odsotna in je niti nisem videla. Ko sem to zaupala socialni delavki v šoli, je ona povedala mami, a mi tudi potem skoraj eno leto ni verjela, da se to dogaja pri nas doma," opisuje zdaj 19-letna Monika, žrtev duševnega trpinčenja, spolnega nadlegovanja in nasilja v družini.

Otroci, splet ni hec

Moniki se je po dobrem letu zlorab in trpinčenja uspelo umakniti na varno. Spolno nadlegovanje, ki ga je doživela, pa je bil tedaj samo eden od skoraj 200 podobnih primerov, ki jih je policija v tistem obdobju obravnavala skoraj vsako leto. Poleg spolnih in drugih telesnih in duševnih zlorab so otroci vse pogosteje in nehote žrtve zlorab na spletu, opažajo kriminalisti. "Dostikrat se zgodi, da otrok želi s spletno objavo svojih intimnih zadev, tudi seksualno eksplicitnih fotografij, povečati svojo priljubljenost. Mladi spletna družabna omrežja jemljejo večinoma kot zabavo, ne zavedajo pa se posledic zlorab," opaža koprski kriminalist Cveto Kokalj. Denimo na priljubljenem omrežju mladostnikov Ask.fm so profili navidezno anonimnih uporabnikov dostopni vsem. Policija pa je tam zaznala tudi pozive k slačenju, samozadovoljevanju, samopoškodovanju in celo samomoru.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.