Slovenija
64 ogledov

Resetirati Slovenijo

Okroglo mizo gosti Žiga Türk, Matej Lahovnik zbrane s pomočjo skypa nagovarja pr Žurnal24 main
Lahovnik na okrogli mizi Resetirati Slovenijo: Pahor je general brez vojske. Rešitev: tehnična vlada ali predčasne volitve.

Kot smo že poročali, ekonomist Matej Lahovnik, Rado Pezdir, Janez Šušteršič in pravnik Marko Pavliha to popoldne razpravljajo o rešitvah za Slovenijo.

Na okrogli mizi z naslovom Resetirati Slovenijo, ki še vedno poteka, je Matej Lahovnik povedal, da je premier Borut Pahor general brez vojske, saj je podpora vladnim reformam celo znotraj vlade vprašljiva.

Po Lahovnikovem mnenju bi lahko situacijo resetirali s predčasnimi volitvami ali tehnično vlado. "Najbolje bi bilo imeti široko ustavno koalicijo in presekati situacijo,“ meni nekdanji gospodarski minister in dodaja, da je sicer zaradi sistema pesimist.

Lahovnik je ob koncu svojega nastopa izrazil upanje, da mu zaradi iskrenosti jutri ne bodo vdrli v hišo in zaplenili računalnikov.

Veliko besed ...
Rado Pezdir je nadaljeval, da imamo v Sloveniji inflacijo besede reforma. "Stanje spominja na Anteja Markoviča. Veliko je govora o reformah, nihče pa jih ne pozna." Po njegovem mnenju smo obtičali z ljudmi, ki se jim ne da nič dopovedati.

Dotaknil se je tudi NLB-ja, pri čemer meni, da je slabo, da se banka ni privatizirala, saj se iz nje napajajo mreže, ki imajo ekspoziture v vladi. Po njegovem mnenju so te mreže državo prevzele do te mere, da jim nihče več nič ne more.

Alternative Pezdir ne vidi v opoziciji.

Reset ali jetset
Marko Pavliha je med drugim povedal, da mu je bistveno bolj všeč beseda reset kot pa jetset. Ta beseda ga "spominja na neko Armanijevo vodenje iz St. Moritza". Če bomo želeli resetirati državo, bomo morali najprej malo resetirati sami sebe, je nadaljeval.

Pavliha je povedal, da je v starem Rimu veljalo prelisičenje prava enako kot kršenje. To očitno zdaj ne velja več. "Nekdo lahko govori vse in psuje vse. Mediji bodo to povzeli, vendar zgodilo se ne bo nič. Drugi bo rekel samo, da je danes torek in že se bo vršil pritisk nanj," o dvojnih merilih poudarja Pavliha.

Pavliha se ob tem spominja konkretnega primera, ko se je akademska skupina, v kateri je bil prisoten tudi sam, prijavila na razpis. Dobili so klic z vlade, da bodo denar dobili, če le njega ne bo zraven. Domnevno zato, ker je bil aktiven pri referendumu. Mednarodno priznani pravni strokovnjak je ob tem izrazil upanje, da mu zaradi današnjega nastopa ne bodo odvzeli naslova pravnik leta, ki naj bi ga sprejel jutri.

Govoril je tudi o okolju in ob tem okrcal evropskega poslanca Janeza Potočnika. "Visoke domnevne podpore" Slovenk in Slovencem slednjemu ne razume.

Glavobol zaradi volilnega sistema
Lahovnik je v nadaljevanju menil, da bi bilo treba spremeniti volilni sistem, da bi na ta način lažje formirali velike razvojne koalicije. Poudarja, da nas bo še glava bolela zaradi neupoštevanja referenduma o volilnem sistemu. "Če bi se vsi gasilci povezali, prepričali žene in ljubice, bi že prišli v parlament," je povedal in dodal, da majhna stranka lahko za talca drži vso vlado.

Po njegovem mnenju do predčasnih volitev ne bo prišlo, niti ne do sprememb sistema, "saj si poslanci ne bodo odrezali nog, na katerih sedijo". Sam bi si prizadeval za spremembe ustave, saj bo brez njih tudi naslednjemu predsedniku vlade zaradi tega težko.

Strinja se s Pezdirjem, da obstajajo omrežja, ki vodijo državo. "To pa zato, ker v kabini ni pilota. Ta je na stranišču in bruha, stevardese in potniki pa komaj čakajo, da bo konec."

Janez Šušeršič pričakuje tudi nove akterje na političnem trgu. "Ekonomisti vemo, da vrednost deprecira, če kapital pustiš pri miru. Tako je tudi z Lahovnikom," za katerega meni, da ima veliko kapitala, in pričakuje, da se bo kmalu spet aktivno pojavil v politiki oziroma se pridružil kakšni stranki.

Menil je tudi, da bi bilo morda dobro razmisliti o predsedniškem sistemu. "Tako Pezdirju ne bi bilo ustanavljati nove stranke." Pezdir se mu je nato zahvalil, da je odprl novo pandorino skrinjico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.