Slovenija
47 ogledov

Reševalci: položaj vozil nelogičen

Nesreča na dolenjski avtocesti Žurnal24 main
Reševalne službe, ki so pomagale pri včerajšnji tragediji na dolenjski avtocesti, akcijo ocenjujejo za eno najtežjih, a tudi najbolj usklajenih doslej. Ostajajo nelogičnosti glede poteka nesreče.

Reševalci, ki so sodelovali pri včerajšnjem odpravljanju posledic verižnega trka na dolenjski avtocesti med Višnjo goro in Grosupljim, si glede na položaj določenih avtomobilov ne znajo razložiti natančnega poteka nesreče, odgovore bo dala šele podrobna preiskava.

Nevarnost vžiga je bila zelo velika. Praktično ni bilo vozila, ki ne bi imela predrtega rezervoarja ali izpust olja, tako da so bile napeljane požarne linije.
Boštjan Žagar

So pa na Gasilski brigadi Ljubljana povedali, da so eno od žrtev, ki je umrla na kraju nesreče, našli pod enim od avtomobilov, kar bi lahko kazalo na to, da jo je eno od vozil zbilo že potem, ko je izstopila iz avtomobila.

Kot je znano, so v nesreči umrli trije ljudje, za življenje enega se zdravniki še borijo. 20 ljudi se je poškodovalo, od tega šest huje.

Le stežka med raztreščeno pločevino
Na Gasilski brigadi Ljubljana so povedali, da je bila akcija izredno zahtevna, saj je bilo 38 vozil tako zveriženih skupaj, da so se le stežka prebijali med pločevino do 51 ponesrečencev.

Galerijo ene najhujših prometnih nesreč v Sloveniji si oglejte tukaj.

Na kraju nesreče so bili 26 minut po prejemu klica s tremi vozili in 12 gasilci, na pomoč so že po poti poklicali PFD Grosuplje in PGD Šmarje Sap, je povedal Boštjan Žagar, vodja intervencije gasilskega dela. V dobri minuti so se organizirali z reševalci in pričeli z reševanjem. Hkrati so s tremi polnimi kompleti oskrbovali po štiri vozila, v dobre pol ure so iz pločevine rešili pet ljudi.

"Gostota vozil je bila tako velika, da je bila hoja po tleh nemogoča, zato je bila večina transporta izvedena preko pločevine, kar je dodatno oteževalo naše delo,"
je pojasnil. Največji problem sta povzročali gosta megla in izjemno spolzka cesta, kar je podaljšalo interventni čas, so pa policisti po besedah Žagarja dovolj dobro zagotovili interventno pot.

 

Gasilci so zelo pohvalili sodelovanje s policisti, reševalci in cestnimi službami, pravijo, da je šlo za eno najbolje usklajenih posredovanj. Svoje delo so končali šele ob pol petih zjutraj.

Da je bilo delo vseh reševalnih služb zelo učinkovito, potrjujejo tudi udeleženi v nesreči.

Vsak ve, kaj je njegova naloga
"Vsaka služba v takšnih primerih ve, kaj je njena naloga, policisti zavarujejo kraj nesreče in obveščajo druge službe, reševalci poskrbijo za oskrbo ponesrečencev, gasilci za pomoč pri reševanju iz vozil, upravljavci cest za zaporo cest in čiščenje ... Nekega telesa, ki bi od zgoraj koordiniral delo, v takšnih primerih ni, vsi delajo na podlagi izkušenj in znanja, ki si ga pridobijo na skupnih vajah,"
je za Žurnal24 pojasnila Maja Adlešič, tiskovna predstavnica PU Ljubljana.

"Včeraj so kljub razsežnostim nesreče se vse službe izkazale zelo dobro, sodelovanje med njimi pa je bilo zelo usklajeno," je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.