Slovenija
10 ogledov

Reševali v vročini in vlagi

Domačine čaka zdaj obnova domov, nekateri bodo morali zgraditi popolnoma nove hi Žurnal24 main
Slovenski reševalci s psi so se vrnili s Sumatre. Delali so v težkih razmerah, saj je bilo 40 stopinj Celzija, v zraku pa 90-odstotna vlažnost.

Stanje na Sumatri se počasi umirja, prav tako ljudje, je za zurnal24.si povedal vodja reševalcev Marko Bručan.

Na prizadetih območjih so le še domači in pa japonski reševalci, ki prizadete kraje oskrbujejo predvsem z medicinskimi potrebščinami.

Naši reševalci so bili v skupini s Slovaki, Avstrijci in Japonci. Vodja skupine je bil Bručan. "V skupini je vladal timski duh. Tudi največjo težavo smo rešili v dveh urah, in sicer, ko nam je začelo primanjkovati vode," pravi Bručan. In ravno sodelovanje je pomembno, saj je reševanje ljudi izpod ruševin zelo stresno, poleg tega 40 stopinj Celzija in 90-odstotna vlažnost ne prispevata k dobremu počutju.

Naši reševalci so prišli na Sumatro precej pozno, saj so imeli na poti kar nekaj težav. Najprej so morali v Budimpešti čakati več ur, ker je imelo letalo, ki naj bi jih odpeljalo do Dubaja, težave z motorjem, potem pa so imeli težave še v Dubaju, ko policisti z letala niso spustili psov, čeprav so morali na potrebo.

Nazaj grede so težavo rešili tako, da se je Bručan dogovoril s šefom policije, s katerim se poznata, in so lahko pristali na manjšem letališču, kjer ni bilo ovir za pse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.