Slovenija
60 ogledov

Reševalni psi za svetovnega prvaka

Reševalni psi
1/12
IRO
V Novi Gorici do nedelje poteka svetovno prvenstvo za reševalne pse. Tekmuje 118 reševalcev s svojimi psi.

Te dni v Novi Gorici poteka svetovno prvenstvo reševalnih psov, ki se ga udeležuje 118 tekmovalcev. "Prihajajo iz 22-tih držav, poleg evropskih še iz Argentine, Japonske in Južne Koreje," pove predstavnica organizatorja Jerneja Ternovec. 

Pomerili se bodo v treh disciplinah; iskanje pogrešanih v gozdu, kjer morata reševalec in pes na območju 38 tisoč kvadratnih metrov v pol ure najti človeka, iskanje izpod ruševin, kjer morata na območju 1500 kvadratnih metrov v pol ure najti tri osebe in sledenje, kjer psu predstavijo tri ure staro sled, dolgo dva tisoč korakov, pes pa mora najti osem predmetov v lasti pogrešanega in človeka samega.

Poligon bo porušen hotel

 

Tekmovali bodo v okolici Nove Gorice, pri čemer so poligon za iskanje pogrešanih v ruševinah našli v podrtiji hotela Poldanovec v Lokvah nad Novo Gorico.

Slovenski reševalci s psi se na tovrstnih tekmovanjih dobro odrežejo: "Imamo svetovnega prvaka z lanskoletnega prvenstva, ki je potekalo na Nizozemskem. Imamo svetovnega pvrvaka v iskanju pogrešanih, tudi ekipno smo bili prvi v iskanju pogrešanih. Letos si obetamo primerljiv slovenski uspeh. Naše barve zastopa dvanajst reševalcev s psi," pove Ternovčeva.

Tekmovanje, ki si ga do nedelje lahko brezplačno ogledamo na vseh prizoriščih, bo po ocenah prirediteljev stalo do 60 tisočakov. Pri organizaciji pomaga domača občina, ministrstvo za obrambo, mednarodna organizacija IRO, pod katere pokroviteljstvom poteka prvenstvo, ter sponzorji in donatorji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.