Slovenija
253 ogledov

"Reševalno vozilo ni taksi"

Ljubljanska urgenca Boštjan Tacol
Prevoz. Zavarovalnice strogo nadzorujejo naročanje prevozov, pravijo v zdravstvenem domu.

Bralca, ki je zaradi poškodbe očesa poiskal pomoč pri dežurnem zdravniku v zdravstvenem domu (ZD) v Ivančni Gorici, so napotili, naj gre k okulistu na očesno kliniko ljubljanskega kliničnega centra z javnim prevozom ali taksijem. Ker je imel raztrgano veko, je namreč zdravnica ocenila, da ne bi smel voziti avtomobila, in ker sorodniki ali prijatelji niso bili na voljo za prevoz v Ljubljano, so mu dali tak nasvet, so pojasnili v ZD.

Kakšne so pravice?

Odgovorne smo vprašali, kakšne so pravice takšnega pacienta. "Zavarovanim ljudem je v obveznem zavarovanju zagotovljena pravica do prevoza z reševalnim ali drugim prevoznim sredstvom, kadar iz zdravstvenih in drugih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom ali osebnim avtomobilom," nam je povedal Janez Zupančič, direktor ZD Ivančna Gorica. Ali je nujni oziroma nenujni prevoz utemeljen, ugotavlja zdravnik, ki je pacienta
obravnaval.


"Če ima nekdo eno oko pokrito, ne sme voziti, ker nima globinskega vida in bi lahko na primer prepozno zaviral, ko bi na cesti zagledal oviro. V tem primeru je imel pacient poškodovano samo oko, za kar ne potrebuje reševalnega vozila z vso pripadajočo opremo, spremstva tehnika in tako naprej. Njega bi moral peljati sorodnik, prijatelj, znanec ali pa taksi," je pojasnila zdravnica Tonja Gomzi Hrabar, ki je pacienta sprejela. "Včasih nam niso tako gledali pod prste – pacienta smo vprašali, ali ima koga, da bi ga peljal, in če ni imel, smo ga peljali mi. Danes je drugače. Zavarovalnica lahko preveri, ali je bil pacient upravičen do prevoza, in ko ugotovi, da ni bil, zahtevek za plačilo zavrne. Strošek lahko pade name osebno, saj moram poznati in upoštevati obstoječa navodila. Ne smemo pozabiti – reševalno vozilo ne more biti taksi," dodaja Gomzi Hrabarjeva.

Težava: če ni sorodnikov

Največji problem pri tem so starejši ljudje, ki živijo sami in nimajo sorodnikov, ki bi jih lahko peljali. "Taksi do Ljubljane za upokojenca, ki ima zelo nizke prihodke ali celo zgolj socialno pomoč, je zelo velik strošek. Tudi sosedje ali znanci pogosto nimajo vinjete, gorivo je vedno dražje. To je velik problem," opozarja Gomzi Hrabarjeva.

Komentarjev 1
  • nina 13:41 17.april 2013.

    pravice so take več plačuješ manj dobiš to je naša usrana demokracija nekateri še vedno kritizirajo bivši sistem ,vendar za delavce je bilo boljše kot sedaj100%.