Slovenija
18 ogledov

Reševanje deložacij: Država bo do konca leta zagotovila dvanajst stanovanj

stanovanja Saša Despot
"Aktivirali smo dvanajst stanovanj, ki jih bo Lesnina opremila do konca leta," so besede, s katerimi je ministrica za delo napovedala projekt reševanja deložacij revnih družin v Sloveniji. Pilotnega projekta so se lotili skupaj s humanitarnimi organizacijami in stanovanjskim skladom.

S projektom reševanja prisilnih izselitev želi država z aktivno podporo in strokovno pomočjo pomagati družinam, ki jim grozi prisilna izselitev oziroma deložacija.

"Gre za družine, ki v lokalnem okolju nimajo možnosti vselitve, so bile deložirane, družino bi bilo treba razselit. Rdeči križ Slovenije, Karitas, Zveza prijateljev mladine bodo aktivno pomagali tem družinam, kar se mi zdi res velika dodana vrednost,“ je ob predstavitvi omenjenega skupnega projekta dejala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.  

Omenjene humanitarne organizacije so oblikovale skupni račun, na katerega bo mogoče donirati sredstva za pomoč tem družinam. Zbrani denar bo namenjen poplačevanju stroškov v teh stanovanjih.

Prednost za družine z otroki

Družine, ki bodo upravičene do teh stanovanj bo izbrala komisija, v kateri bodo predstavniki humanitarnih organizacij, centrov za socialno delo in stanovanjskega sklada. Slednji bo stanovanja dajal v najem: "Prednost bodo imele družine z otroki, to bo ključno merilo," je poudarila ministrica. 

Družina bo lahko v stanovanju eno leto

Stanovanja z različnih koncev Slovenije bodo na razpolago do konca leta, do takrat jih bodo opremljali s pomočjo Lesnine, ki bo to opravila brezplačno: "Mi bomo obveščali javnost, ko bomo ta stanovanja dali v uporabo. Družine bodo lahko bivale v teh stanovanjih maksimalno eno leto, prve tri mesece brezplačno. Potem bi se družini vseeno dalo odgovornost za pokrivanje teh stroškov," je še pojasnila Kopač Mrakova.

Večina pravznih stanovanj v slabem stanju

Na vprašanje Žurnala24 o praznih vojaških stanovanjih, o katerih je bilo v zadnjih letih veliko govora, je ministrica odgovorila: "Stanovanj ni več. Številka je sicer 63, vendar so v takem stanju, da potrebujejo približno med dvajset do trideset tisoč evrov vložka za zagotovitev bivanja."

vanda.levstik@zurnal24-si

 

Komentarjev 1
  • kapibara 09:09 17.julij 2015.

    ..maksimalno eno leto.. a potlej pa deložacija.. !! ?? ali zopet nekam za eno leto,v stanovanja ki so plačan z našim denarjem.. - prve 3. mesece džabe..!! meni, ki pa reedno plačujem, mi pa tudi odpuustka - bonitete ne dajo, ...prikaži več mi samo razne takse zvišujejo..