Slovenija
44 ogledov

Reševanje ranjenih iz predora

reševalna vaja karavanke
1/21
Žurnal24 main
V karavanškem predoru sta trčila manjši avtobus in osebno vozilo. Takšen je bil scenarij velike mednarodne vaje Together – Karavanke 2013, v kateri je sodelovalo več kot 700 udeležencev.

Scenarij vaje je bil izbruh požara po trčenju več vozil v predoru Karavanke. Trčila naj bi manjši avtobus in osebno vozilo, zaradi nenadnega zaviranja pa naj bi se nato zgodil še verižni nalet treh osebnih vozil. V nesreči je bilo več ljudi poškodovanih, eno vozilo pa je zagorelo. Med nesrečo sta bili v predoru ujeti dve koloni z od 30 do 50 vozili, v katerih je bilo od 80 do 120 ljudi.

Na vaji je sodelovalo več kot 700 udeležencev tako s slovenske kot avstrijske strani, in sicer iz  policije, poklicne enote Gars Jesenice, prostovoljnih gasilskih društev iz občin Jesenice, Kranjska Gora, Žirovnica in Gorje, Osnovnega zdravstva Gorenjske, Splošne bolnišnice Jesenice, Helikopterske nujne medicinske pomoči, centra za socialno delo in rdečega križa Jesenice, Darsa, Asfinaga, Rdečega križa Avstrije, LAWZ Celovec in drugih.

Osnovni cilj vaje je bil preveriti usposobljenost enot za zaščito in reševanje za primer nesreče v najdaljšem slovenskem cestnem predoru in podpornih enot, ki bi posredovale v primeru masovne nesreče. Odgovorni so po vaji ocenili, da se je od zadnje vaje pred štirimi leti marsikaj izboljšalo tako na področju tehnične opreme gasilcev kot samega predora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.