Slovenija
25 ogledov

Reši nas pokojninska reforma

Križanič ocenjuje, da bo od rebalansa zaradi Grčije in morebitne dokapitalizacij Žurnal24 main
Križanič meni, da lahko bonitetne ocene Slovenija dolgoročno izboljša s strukturnimi reformami, kot je pokojninska.

Finančni minister Franc Križanič, ki opravlja tekoče posle, je dejal, da poročila Moody's še ni prebral, glede na informacije, ki jih ima, pa meni, da gre pri znižanju ocene za posledico težav finančnega sektorja pri zagotavljanju ustrezne kreditne aktivnosti. Ob tem je dodal, da je Slovenija del evropskega finančnega trga in če bo ta deloval normalno, bo deloval tudi v Sloveniji. "Ni pričakovati, da bi imeli v Sloveniji posebno finančno krizo, drugje v Evropi pa je ne bi bilo," je dejal Križanič.

Dežurni krivec: padec pokojninske reforme

Ob vprašanju, ali se lahko Sloveniji zgodi, da bo šla po poti Grčije, pa je Križanič opozoril na padec pokojninske reforme. "S tem smo prišli v ospredje pozornosti. Trgi so dobili signal, da naj Slovenija ne bi bila sposobna varčevati. Upam, da bo tudi nova vlada dovolj odločna, da bomo do leta 2013 proračunski primanjkljaj spravili pod tri odstotke, strukturnega oziroma dolgoročnega pa odpravili.“

Interes za dokapitalizacijo NLB je

V Washingtonu ministri in guvernerji centralnih bank razpravljajo tudi o vprašanju dokapitalizacije bank zaradi razmer po zadnji krizi. Zaželene so dokapitalizacije iz zasebnega sektorja, če pa to ni mogoče, mora pomagati tudi država. Na vprašanje, ali so napredovali pri iskanju partnerjev za dokapitalizacijo NLB, je Križanič odgovoril, da potekajo intenzivni pogovori in ocene nekaterih zainteresiranih ustanov. Interes za dokapitalizacijo naj bi bil dober, vendar pa je vprašanje cena in glede na ceno tudi udeležba obstoječih delničarjev.


Komentarjev 4
  • 1111 07:35 25.september 2011.

    ...reši nas edino, da se ti pobereš v 3 PM, čimprej in, da te nikoli več ne vidimo!!

  • pravaresnica123 22:42 24.september 2011.

    Ma ja, zdaj ko so vse zasrali nas še bog ne reši več!!!

  • allstarr111 22:32 24.september 2011.

    Dokapitalizacija nej bo zarad mene 10 krat letno, ampak ne iz državnega denarja. Naj poberejo tistim katerim so velikodušno dajali kredite, al pa nej propadejo, samo če propadejo naj gre tudi nekdo v zapor, v primeru da ljudje ostanejo brez denarja.