Slovenija
529 ogledov

"Rešil bi deklico"

Domen Vivod se čudi, da so aktivirali pogajalca, ne pa tudi specialcev in ostros Žurnal24 main
Bivši specialec. Domen Vivod trdi, da bi na Zaloško morali poklicati specialce. Ni bilo časa, pravi policija.

Tragedija. "Z vso odgovornostjo trdim, da bi bil postopek prijetja takšne osebe eden od najpreprostejših postopkov, za katere je usposobljena specialna enota," o nedeljski tragediji, ko je oče petletno hčerko vrgel iz devetega nadstropja in nato skočil še sam, pravi Domen Vivod, nekdanji inštruktor za taktiko pri specialni enoti policije in avtor priročnika (zdaj se ukvarja z zasebnim varovanjem). Tako oče kot hčerka sta umrla.

"Če bi poklicali mene, bi šel v eni uri kupit 10 metrov vrvi, se spustil po stolpnici in vpadel skozi okno, da bi vse pred seboj porinil v prostor, zvezal moškega in rešil nedolžno dete. Žalosten sem," dodaja Vivod in pojasni, da je spust po vrvi klasična naloga specialcev, in to "v mrazu, dežju ter v temi in proti oboroženemu napadalcu". "To bi lahko naredili z lahkoto, pa tudi uporaba ostrostrelca ne bi bila nezakonita," meni. Primer je po njegovi oceni namreč imel vse elemente klasične ugrabitve in tudi življenje je bilo neposredno ogroženo, zato ga ne bi smeli jemati kot družinski spor.

Javni red in mir
"Glede na hiter razvoj dogodkov časa za pogajanje ali aktiviranje specialne enote žal ni bilo," pravijo na Policijski upravi Ljubljana (PUL). O "kršitvi javnega reda in miru" so bili obveščeni ob 18.33, prvi policisti so bili na kraju dogodka ob 18.42. Prišli so gasilci in policijski pogajalec, ki je z očetom vzpostavil stik po telefonu. Oče je deklico vrgel ob 19.20. 

Vivod meni, da bi bilo tudi toliko časa dovolj; specialci, ki so v pripravljenosti, bi iz Šiške v Moste prišli v sedmih minutah, maksimalno v 15, pravi. “Policisti so vse ukrepe opravili skladno s stroko in pooblastili,” pravijo na PUL, kjer obžalujejo, da se je zgodba končala tako, kot se je. Navedb oseb, ki niso bile neposredno udeležene, ne komentirajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.