Slovenija
2 ogledov

Rešil bi sebe, ne Istrabenza

Če Igor Bavčar ne pripravi novega predloga, naj bi stekel postopek za stečaj Ist Žurnal24 main
Po neuradnih podatkih naj bi banke zavrnile predlog Igorja Bavčarja za razrešitev dolgov.

Banke so zavrnile predlog za reprogramiranje dolgov Istrabenza, ki ga je pripravila uprava Igorja Bavčarja, smo izvedeli iz neuradnega, a zanesljivega bančnega vira. Razlog naj bi bil v tem, da predlog rešuje položaj lastnikov (med katerimi ima Bavčar četrtinski delež) in ne družbe. Bavčarjeva uprava naj bi zdaj na začetku tedna pripravila nov predlog, sicer naj bi sledil Istrabenzov stečaj.

Rešitev v sindikatu bank
Moratorij na plačevanje obveznosti za dolg, ki so ga banke Istrabenzu odobrile decembra, se izteče konec marca. Banke upnice naj bi oblikovale tako imenovani sindikat bank, ki bi temeljil na dogovoru z Istrabenzovo upravo za poplačilo dolga. Ta naj bi predvideval postopno prodajo nestrateških naložb in dokapitalizacijo s strani lastnikov ter morebitni lastniški vstop bank.

Odločitev sredi tedna
Uprava Istrabenza, ki so jo banke pooblastile za pripravo predloga za reprogramiranje dolgov družbe, pa je po trditvah našega vira nalogo – morda celo načrtno – slabo izpeljala. Zahtevala naj bi dvomesečno podaljšanje moratorija in se želela izogniti bremenom garancij, kar za banke ni sprejemljivo. Če Istrabenz do sredine tedna ne bo pripravil novega predloga, naj bi stekel stečajni postopek. To naj bi se zgodilo lahko še pred petkovo sejo nadzornikov.

Napoved razprodaje
Lastniki (med večjimi sta poleg Bavčarjeve Maksime Holding še NFD in Petrol) pri oblikovanju predloga za reševanje Istrabenza, kot je razumeti, niso konstruktivno sodelovali. V primeru stečaja koprskega holdinga se bodo na trgu naenkrat znašle njegove naložbe, tudi take, ki so strateškega pomena za državo (denimo energetika), po zelo ugodni ceni. V Istrabenzove hčerinske družbe (Istrabenz Gorenje, Istrabenz Plini, Droga Kolinska, Istrabenz Turizem in druge) bodo namreč vstopali novi lastniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.