Slovenija
51 ogledov

Rešili niso niti enega migranta

slovenija 05.12.13. resevalna vaja, vojaska ladja triglav, foto: natasa cepar Nataša Čepar
Ladja Triglav. Pokazali, da smo del Evrope, čez osem dni gremo pa domov.

Slovenska večnamenska ladja Triglav 11 od srede decembra ob obalah Sicilije išče migrante, a v tem obdobju ni iz morja rešila niti enega.

Ladja Triglav sodeluje v mednarodni operaciji Mare Nostrum, katere namen so nadzor, zaščita in reševanje beguncev v Sredozemlju. Italija jo je sprožila, potem ko je v enem tednu v brodolomu dveh ladij z begunci umrlo skoraj 400 ljudi.

Naši vojaki delujejo na območju, velikem 55 krat 55 kilometrov. V dobrem mesecu so z ladjo opravili pet nadzorov, prepluli približno 2.500 navtičnih milj (4.630 kilometrov), na morju pa preživeli okoli 350 ur. "V tistem sektorju, kjer deluje naša ladja, ni bilo nobenega primera, pri katerem bi morali posredovati," so pojasnili na ministrstvu za obrambo (Mors).

Italijanska mornarica je sicer od 14. oktobra, ko se je operacija začela, rešila že več kot 7.600 migrantov.

Naša vloga le simbolna

39 članov slovenske posadke je nameščenih na vzhodnem delu Sicilije v kraju Augusta. Danes sta jih obiskala predsednica vlade Alenka Bratušek in minister za obrambo Roman Jakič. Po njegovem mnenju je slovenska vloga v operaciji predvsem simbolna: "Naša ladja je največja med najmanjšimi – največja slovenska med najmanjšimi italijanskimi. Gre za simbolno dejanje, s katerim želimo povedati, da smo del Evrope in da to ni samo stvar Italije." Z njim se je strinjala tudi premierka, ki je izpostavila, da je zelo ponosna, ker je bila Slovenija del misije v Sredozemlju. Stroški operacije sicer znašajo pol milijona evrov, v celoti pa jih bo krila Slovenija.

Zakonodaje ne bi kršili

Po italijanski priseljenski zakonodaji grozi kazen vsem, ki pribežnikom kakorkoli pomagajo pri prihodu v državo – tudi če jih rešijo s potapljajoče se barke. Kljub temu naša posadka, če bi koga rešila, ne bi kršila italijanskih zakonov. "Na podlagi mednarodnih predpisov je namreč vsako plovilo, civilno in vojaško, dolžno zagotoviti potrebno pomoč skladno s konvencijo o iskanju in reševanju na morju, konvencijo o varstvu človeškega življenja na morju in konvencijo Združenih narodov o pomorskem pravu," so dejali na Morsu. Težavo, kako pribežnike zakonito pripeljati v Italijo, pa so rešili z dvostranskim sporazumom.

Komentarjev 6
  • drmr1980 23:36 03.februar 2014.

    Koliko agregatov bi lahko kupili za ta denar?Kdo vam je dovolil, da MOJ denar mečete v morje???

  • kukin 18:31 03.februar 2014.

    Ste pa res nekateri zlobni. Ja, kje se pa bodo naučili voziti in delati kot na odprtem morju s takšno ladjo, verjetno v vaših bazenčkih doma.

  • Mr.Bean 08:53 03.februar 2014.

    hm...še imamo denar za simbolne vloge?