Slovenija
26 ogledov

Rešilna bilka iz Maribora

Mariborski gasilci opravijo z avtolestvijo okoli sto intervencij na leto. V Murs Žurnal24 main
Gasilci. Ostali so brez avtolestve. Nova odvisna od projekta Rešujmo skupaj.
45 minut in več potrebujejo gasilske enote iz Maribora do Murske Sobote, kar je po Barbarićevih besedah čas, ki je lahko tudi usoden.

Murska Sobota. Gasilska zveza Mestne občine Murska Sobota (GZMO) od začetka februarja nima uporabnega dovoljenja za 31 let staro avtolestev. "Težava je bila dotrajanost posameznih vitalnih delov, kot sta hidravlika in elektronika. Stroški popravila so ocenjeni na več kot 50 tisoč evrov," pravi Štefan Barbarić, predsednik zveze, in opozarja, da so intervencije gasilcev močno otežene. Uporabljajo le raztezalno aluminijasto lestev in hodijo po spolzkih strehah.

Čeprav bodo staro lestev popravili, pa si pri zvezi že dlje prizadevajo za novo, dobrega pol milijona evrov vredno avtolestev. Njen nakup je odvisen od pridobitve 1,7 milijona evrov vrednega projekta Rešujmo skupaj, ki pa naj mu na razpisu ne bi kazalo najbolje. "Ne glede na projekt je letos na proračunski postavki za novo hidravlično avtolestev predvidenih dobrih 987 tisoč evrov," pojasnjujejo na občini.

Mariborski gasilci opravijo z avtolestvijo okoli sto intervencij na leto. V Murski Soboti njihove pomoči še niso potrebovali.

Iz oddaljenega Maribora
Je pa župan Anton Štihec, dokler avtolestve ne pridobijo, podpisal sklep o sodelovanju z gasilskimi postajami iz Gornje Radgone in Maribora. "Naša intervencija nastopi le, če bi goreli dom za starostnike, bolnišnica ali kak višji blok. Sicer je bliže lestev v Gornji Radgoni," pravi Janez Keček, direktor mariborskih poklicnih gasilcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.