Slovenija
8 ogledov

Rešitelji ministra Križaniča

Za povečavo klikni na grafiko. (Foto: grafika Žurnala24)
1/9
Žurnal24 main
Investicije. Najmanj učinkoviti pri Svetliku, največ vrnili Vlačičevi, več porabili pri Zalarju in Krebsovi. Redekoracija. Na račun česa je minister Križanič v proračun dobil 340 milijonov evrov.

(Ne)učinkovitost. Na ministrstvih za delo Ivana Svetlika in za okolje Roka Žarnića so lani izvedli le okoli polovico investicijskih projektov.

Prvemu finančniku v državi Francu Križaniču je tako samo iz teh dveh ministrstev nazaj v državno blagajno kapnilo 90 milijonov evrov.

Če pa seštejemo lani padle investicije vseh ministrstev, se je v proračun vrnilo kar 340 milijonov evrov, kar je bistveno izboljšalo finančno sliko Slovenije.

(Pro)padle investicije po ministrstvih

 Oglejte si GALERIJO.

1. Manj gradili
Pri Svetliku neučinkovitost pri investicijah pojasnjujejo z “dolgotrajnimi postopki pri sprejemanju občinskega prostorskega plana”, zaradi česar se je zamaknil 3,5 milijona evrov vreden projekt Center obala na Debelem rtiču, zaradi pritožbe enega od ponudnikov pa se je premaknila tudi gradnja Varstvenodelovnega centra Nova Gorica.

2. Varčevali pri komunali
Pri Žarniću so 61 milijonov evrov investicijskega denarja “privarčevali”, ker so sofinancirali manj projektov na področju okoljske komunalne infrastrukture, odprave posledic naravnih nesreč in sanacije “starih bremen”, povedo.

Dodatnih 17 milijonov evrov so prihranili pri projektih urejanja voda in vodne infrastrukture, ker so se zavlekli “postopki pri pridobivanju zemljišč in izvedbi javnih naročil”.

3. Pozabili na dobavni rok
Največ je v proračun vrnil prometni minister Patrick Vlačič. Od 363,8 milijona evrov je ostalo neporabljenih kar 85,8 milijona evrov ali skoraj četrtina.

Pri Vlačiču pravijo, da je na področju železnic “nekaj ključnih odstopanj, povezanih s projektom modernizacije proge Divača–Koper”; koliko, ne navedejo.

Priznajo pa, da med drugim “izvajalec pri načrtovanju ni upošteval ustreznega dobavnega roka”.

Pri obvoznici Škofja Loka je bilo celo razveljavljeno gradbeno dovoljenje, za zamik gradbenih del pri projektu posodobitve letališča Maribor pa so krive kar “težave v gradbeništvu”.

1/4 sredstev, ki so jih ministri imeli za naložbe, je ostala neporabljena.

4. Bučanova ovita v molk
Iz službe vlade za lokalno samoupravo, ki jo po odstopu Henrika Gjerkeša – s tega mesta ga je odnesla vožnja pod vplivom alkohola – vodi Duša Trobec Bučan, pa pojasnil sploh nismo dobili.

Od 191 milijonov evrov za projekte se je lani nazaj v proračun nateklo 72,4 milijona evrov ali 62 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.