Slovenija
15 ogledov

Rešitev v razkosanju

Na občini upajo, da bodo Celovški dvori kmalu dobili uporabno dovoljenje. (Foto: Žurnal24 main
Celovški dvori. Ne cela soseska, ampak posamezni bloki bi lahko po novem sprejeli prve stanovalce.
1,5 milijona evrov penalov Vegrad že dolguje MOL in Javnemu stanovanjskemu skladu MOL, saj stanovanja ni predal pravočasno.

Vegrad bi lahko svoje težave s Celovškimi dvori delno rešil z vlogami za pridobitev uporabnih dovoljenj za vsakega posameznega od 13 objektov. Tako bi dobil finančno injekcijo, saj brez uporabnega dovoljenja od kupcev ne more zahtevati kupnine. Ti so za zdaj plačali le po deset odstotkov are za rezervacijo stanovanja.

Odgovor Vegrada

Spor. Danes naj bi izvajalci del v Celovških dvorih dobili prvi odgovor Vegrada, kako bo plačal opravljena dela. Izvajalci bi pristali tudi na to, da bi jim vse dolgove poplačal s stanovanji (brez hipotek bank). Če jim bo Vegrad ponudil plačilo v enkratnem znesku, so pripravljeni nekaj terjatev odpisati, sicer pa jih 20 odstotkov spremeniti v dolgoročno posojilo. Vegrad in izvajalci naj bi se sestali v sredo.

Med drugim kupnino iz zadnjih tranš zadržujeta tudi Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) in MOL, ki sta skupaj kupila 344 stanovanj, še 75 pa jih je kupil republiški stanovanjski sklad. Pogoj za plačilo je pridobljeno uporabno dovoljenje, je jasno povedala direktorica JSS MOL Jožka Hegler.

Odločajo po vlogah strank
Vegrad sicer še ni vložil vloge za pridobitev uporabnega dovoljenja po delih, ampak za celotno sosesko, je pojasnila vodja upravne enote (UE) v Šiški Lea Zalokar, na dodatno vprašanje pa odgovorila: “Če bi bila vložena vloga za posamezni objekt, bi upravni organ vodil postopek za pridobitev uporabnega dovoljenja skladno z vlogo za ta objekt. To pomeni, da bi v primeru Celovških dvorov teoretično lahko vodil in odločal o uporabnih dovoljenjih za 13 objektov (kolikor jih je po gradbenem dovoljenju). Pri tem bi ugotavljal, ali posamezni objekt izpolnjuje pogoje za samostojno uporabno dovoljenje oziroma obratovanje.”

Februarja še enotno

To po vsej verjetnosti pomeni, da je Vegrad vmes zaprosil za spremembo gradbenega dovoljenja, saj so na UE Šiška še februarja dejali, da bi bilo pri stanovanjskih objektih mogoče izdati delno uporabno dovoljenje le v primeru, če bi bila faznost izgradnje predvidena v gradbenem dovoljenju in projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja. Uradne potrditve spremembe gradbenega dovoljenja včeraj sicer nismo dobili.

Morda sredi junija
V nobenem primeru pa Vegrad uporabnega dovoljenja ne bo dobil pred 11. junijem. Prejšnji teden je namreč UE Šiška zaprosil za podaljšanje roka za odpravo pomanjkljivosti, ugotovljenih na tehničnem pregledu, ki se izteče takrat, je povedala Zalokarjeva. Dodala je, da zato še niso določili novega datuma ponovnega tehničnega pregleda v Celovških dvorih. Vodja gradbišča Brane Poberžnik je sicer v sredo izjavil, da bodo uporabno dovoljenje skoraj zagotovo dobili junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.