Slovenija
36 ogledov

Rešitev za rojevanje doma

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Skoraj leto dni po prvem zapletu pri porodu na Jesenicah še brez sistemske rešitve. Ministrstvo naročilo antropološko študijo.
Babiška hiša
"Babiška hiša posnema domače okolje, se pravi, da v njej lahko pred porodom in po njem s porodnico stanuje tudi partner, otroci, dula ali še kdo drug," pravi Merlo in pojasnjuje, da se lahko za tak porod, ki ga vodi babica, odločijo zdrave ženske, pri katerih je nosečnost potekala normalno in želijo roditi naravno. "Če se porod zaplete, porodnico premestimo v porodni blok bolnišnice, ki je v tesni povezavi s preostalimi funkcionalnimi prostori bolnišnice, kjer se lahko zagotovi tudi nujna medicinska pomoč."

"Zjutraj sem poklical patronažno službo za potrditev rojstva. Ko sem povedal, da sva rodila doma, je najprej vprašala: Ja, zakaj pa doma, kaj se pa greste?" opisuje izkušnjo poroda na domu eden od naših bralcev. "No, ko je patronažna prišla, je s strahom pogledala otroka, vzela dokumente, ki jih je izpolnila babica iz Avstrije, in spet govorila, kaj vse je z otrokom lahko narobe, če ne bova upoštevala njihovih navodil," dodaja. "Njeno delo je bilo res opravljeno profesionalno, vendar popolnoma brezčutno in brez energije."

Neurejena zakonodaja
Porodi doma pri nas niso niti prepovedani niti dovoljeni. Na neurejenost področja sta letos opozorila dva poroda, pri katerih je prišlo do zapletov, enkrat na Jesenicah in enkrat v Ljubljani. "Poleg oblikovanja porodnega centra pri Porodnišnici Postojna je ministrstvo pristopilo še k antropološki študiji z naslovom Porod na domu: nevarnost, alternativa ali pravica?," na vprašanje, kaj so naredili za ureditev področja alternativnih porodov od zadnjih medijsko razvpitih primerov, odgovarjajo na ministrstvu za zdravje. "Glavni namen študije je poiskati možnosti za humanizacijo in optimizacijo obporodne zdravstvene skrbi z antropološkega vidika," pravijo in pojasnjujejo, da naj bi bila študija zaključena do sredine prihodnjega leta.

Za izboljšanje kakovosti obporodne skrbi se od leta 1996 bori Združenje Naravni začetki, ki nudi tudi podporo ob poporodnih stiskah.

Ene v lajšanje bolečin, druge k naravi
"V naši bolnišnici trenutno opažamo veliko zanimanje za lajšanje porodnih bolečin s sodobnimi medicinskimi metodami (epiduralna analgezija)," pravi Aleksander Merlo, direktor postojnske porodnišnice, ki vodi tudi prvi projekt babiške hiše v Sloveniji. "Kar 40 odstotkov porodnic pri nas se odloči za lajšanje porodnih bolečin s pomočjo epiduralne analgezije, manjši odstotek pa za porod v vodi," pravi in dodaja, da bi vendarle radi prisluhnili tudi ženskam, ki si želijo roditi naravno. "Zdi se nam pomembno, da ima ženska možnost izbire načina poroda." Skrb stroke in javnega zdravja je sicer v prvi vrsti zagotavljanje varnosti porodnic in novorojenčkov. "Porod je fiziološki proces, ki ga lahko vodi babica. Strah vsakega porodničarja pa so zapleti, ki potrebujejo takojšnjo oskrbo. Takrat je vsaka sekunda dragocena."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.